Premijer Bašić otvorio sajam OPEN's

/

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić svečano je otvorio jubilarni 10. sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva “OPEN's 2022”, koji je okupio 200 izlagača iz cijele BiH.

Organizator sajma je Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona, a generalni pokrovitelj Vlada ZDK i Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Premijer Bašić je istakao da je OPEN's najveća smotra poljoprivredne proizvodnje u ovom kantonu i prilika za promociju kvalitetnih domaćih proizvoda, koji mogu konkurirati proizvodima iz država sa mnogo snažnijom poljoprivredom. To je, dodao je, posebno važno u vremenima kriza i poremećaja na tržištu, kakvi trenutno vladaju zbog rata u Ukrajini.

-Jačanje poljoprivredne proizvodnje je jedna od temeljnih politika Vlade ZDK i to pokazujemo konkretnim mjerama podrške koje su fokusirane na pojedinačne poljoprivredne grane. Zahvaljujući takvom pristupu, a vašem radu i zalaganju, ZDK drži liderske pozicije u malinarskoj i peradarskoj proizvodnji, a u novije vrijeme i plasteničkoj proizvodnji – rekao je premijer ZDK.

Naglasio je da je poljoprivreda oblast u kojoj se otvara sve više radnih mjesta, jer proizvodnja hrane – posebno zdrava, organska proizvodnja, imaju i sadašnjost i budućnost, a omogućuju da se uz manja ulaganja, ali puno rada, solidno živi.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić rekao je da je OPEN's potvrda da ZDK nije samo industrijski kanton, nego i regija sa sve snažnijom i prodornijom poljoprivredom. Proizvodi iz ovog kantona, istakao je, pune police tržnih centara i trpeze potrošača širom BiH i regiona, a u ovom kantonu rade najveći proizvođači piletine, podignute su najveće plantaže maline i a pod plastenicima je najveća površina u cijeloj Federaciji.

-I ovim sajmom želimo da kažemo da smo stabilizirali poljoprivrednu proizvodnju, svojim redovnim mjerama podrške, ali i interventnim mjerama kao što je podrška proljetnoj, a nedavno i program podrške jesenjoj sjetvi. Obje ove mjere smo donijeli prvi u Federaciji, kako bismo našim proizvođačima interventno pomogli da zasiju što veće površine i proizvedu što veću količinu hrane, prije svega za potrebe domaćeg tržišta – rekao je Hadžić.

Naveo je da mjere podrške razvoja poljoprivrede daju rezultate, te da će naredni koraci ovog ministarstva biti razvojni, jer je cilj podstaći i one proizvodnje koje su dosad stagnirale.

Pokrovitelj ovogodišnjeg sajma OPEN's je i Grad Zenica, a sponzori sajma su “Zlatna kap” Jelah, VISPAK Visoko i KLAS Sarajevo.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nakon osam godina potpisan prvi ugovor za izgradnju vangradske dionice Glavne gradske magistrale

Rasim Kovač, vršilac dužnosti direktora Kantonalne direkcije za ceste...

Grad Zenica bez taxi službe!?

Iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ističu...

Onkološki pacijenti u ZDK dijagnostiku čekaju dugo, a privatnu plaćaju sami

Onkološki pacijenti s područja Zeničko-dobojskog kantona prisiljeni su da...

Boračkim firmama u ZDK dodijeljeni poticaji za zapošljavanje novih radnika i uspješno poslovanje

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica potpisao...