Ustavni sud BiH će razmatrati o vraćanju 100.000 državljanstava

/

Ustavni sud BiH trebalo bi da na dvodnevnoj plenarnoj sjednici, zakazanoj za četvrtak, 19. januar, razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu BiH.

Cilj je, kako je pojasnio Denis Zvizdić, koji je u vrijeme podnošenja apelacije bio drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, omogućiti povrat državljanstva BiH za više od 100.000 osoba koji žive u državama koje sada dozvoljavaju dvojno državljanstvo, dok im zakon u BiH to onemogućava.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti

Zvizdić je zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu podnio 4. jula prošle godine.

Ustavni sud BiH bi na sjednici trebalo da razmatara i Zvizdićev zahtjev za ocijenu ustavnosti odredaba Zakona o zastavi BiH.

Zvizdiću je sporna sintagma “zajedničke institucije” u dijelu Zakona o zastavi BiH koji se odnosi na objekte na kojima se obavezno ističe zastava.

Razmatranje zahtjeva

Prema dnevnom redu, Ustavni sud BiH će razmatrati i zahtjeve Željka Komšića i Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti odredaba Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH koje je Kristijan Šmit nametnuo 2. oktobra prošle godine.

Šmit je ove nametnute odluke opisao kao mjere funkcionalnosti koje će spriječiti blokade FBiH i omogućiti blagovremenu implementaciju izbornih rezultata.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Na ljetovanje ove godine će samo rijetki: Za sedam dana boravka u Neumu potrebno 1.120 KM

Za veliki dio bh. građana odlazak na more i...

2.000 radnika radi na 8 dionica: Gradnja koridora u punom zamahu

Na izgradnji Koridora 5C trenutno je aktivno osam gradilišta,...

Jedina mjera ili prebacivanje tereta: Država građanima daje na kapaljku

Do 16. juna traje drugi val projekta Federalnog ministarstva...

Posustaje izvoz gljiva iz BiH

Tokom tri mjeseca ove godine iz Bosne i Hercegovine...