Zdrava ishrana podrazumijeva mnogo više od onoga što servirate na tanjiru, važno je i kako i sa kim jedete svoje obroke…
Zlatne medalje se gomilaju. Šestu godinu zaredom, mediteranski način ishrane zaslužio je titulu najboljeg, prema ocjenama za 2023. koje je u utorak objavio US News & World Report. Jela sunčanog Mediterana zauzela su prva mjesta u kategorijama “zdrava ishrana” i “najbolja biljna ishrana”, stoji u izvještaju.
“Mediteranska ishrana ne odnosi se samo na hranu koja se nalazi širom Mediterana”, rekao je Gretel Schueller, urednik za zdravlje u U.S. News & World Report. “Možete naučiti principe i pristup u mediteranskom načinu ishrane i primijeniti ga na bilo koju kuhinju u bilo kojoj zemlji.”
Šta je mediteranski način ishrane?
Brojna istraživanja su otkrila da mediteranska prehrana može smanjiti rizik od dijabetesa, visokog holesterola, demencije, gubitka pamćenja, depresije i raka dojke. Dijeta, koja je više stil prehrane nego restriktivna dijeta, takođe je povezana s jačim kostima, zdravijim srcem i dužim životom.
Kako svoju kuhinju opskrbiti mediteranskim namirnicama
Dijeta se sastoji od jednostavnog kuhanja na biljnoj bazi, gdje je svaki obrok većinom fokusiran na voće i povrće, cjelovite žitarice, grah i sjemenke, s nekoliko orašastih plodova i velikim naglaskom na ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Masnoće osim maslinovog ulja, poput maslaca, konzumiraju se rijetko, ako uopšte, a šećer i rafinirana hrana rezervisani su za posebne prilike.
Crveno meso se koristi štedljivo, obično samo za aromatiziranje jela. Potiče se konzumacija zdrave, masne ribe, koja je puna omega-3 masnih kiselina, dok se jaja, mliječni proizvodi i meso peradi jedu u puno manjim obrocima nego u tradicionalnoj zapadnoj prehrani.
Društvene interakcije tokom obroka i fizička aktivnost osnovni su kamen temeljac mediteranskog stila prehrane i života uopšte. Promjene načina života zato uključuju jelo s prijateljima i porodicom, druženje uz obroke, svjesno jedenje omiljene hrane, kao i svjesno kretanje i treninge, piše BUKA.