Poslodavci se snalaze: Mladi odlaze, penzioneri rade

/

Teška ekonomska i društveno-politička situacija dovele su do sve većeg odliva stanovništva, što za posljedicu ima nedostatak radne snage. Prema trenutnim procjenama, našoj zemlji nedostaje 30.000 radnika, od toga 20.000 u FBiH i 10.000 u entitetu RS.

Stekli uvjete

Osim toga, inflacija i poskupljenja doveli su do toga da penzioneri jedva preživljavaju i svakodnevica im biva sve teža. To je razlog zbog kojeg sve više građana nastoji zadržati svoj angažman i nakon penzionisanja. Poslodavci ističu da je taj kadar, bez obzira na godine, poželjan jer ima radno iskustvo i znanje.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je da su poslodavci u FBiH predložili da se i ova oblast zakonski uredi te da imaju zakonska rješenja.

– Trenutno mogu raditi samo penzioneri koji su stekli uvjete za punu penziju, s tim da imaju pravo da primaju penziju, ali im se moraju plaćati puni doprinosi kao radniku. Svi ovi koji su u penziji po nekim drugim osnovama nemaju pravo da rade, odnosno, ako žele raditi, moraju zamrznuti penziju i ne primati je, što se, naravno, baš i ne isplati – kazao je Smailbegović.

Mogu pomoći

Ipak, zbog teške ekonomske situacije i zakonske regulative smatra da je veliki broj penzionera zaposlen nacrno.

– Jednostavno treba napraviti sistem tako da i oni uđu u taj sistem te da plaćaju dio doprinosa, da su prijavljeni, a mislim da nema smisla plaćati pune doprinose – istakao je Smailbegović.

Dodao je kako penzioneri, iako nisu aktivna radna snaga, mogu biti od pomoći u radu i olakšati trenutnu situaciju. Poslodavci navode da je u periodu sveopćeg nedostatka kadra svaki radnik bitan i da ga objeručke prihvata.

U RS zaposleno 6.830 penzionera

Kada je riječ o RS, u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje ovog entiteta kazali su da je, zaključno s februarom, status osiguranika, odnosno zaposlenog imalo 6.830 penzionera.

Od toga, njih 6.384 su korisnici starosnih penzija, a 446 invalidskih, piše Avaz. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...

Utvrđene osnovice, iznos i koeficijenti novčanih naknada za ovu godinu iz boračke oblasti

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za...

Protestna šetnja metalaca u Sarajevu: U borbi za svoja prava traže satnicu od 5,68 KM

Povodom Prvog maja - Međunarodnog dana rada, Sindikat metalaca...