Svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2023.

/

Danas je svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj – BiH 2023. godine. 

Sajam se ove godine održava od 27. do 30.09.2023. godine na lokalitetu Kamelia d.o.o. – Matuzići općina Doboj Jug.

Sajam su svečanim presjecanjem vrpce otvorili: Saća Prnjavorac, predsjednica Upravnog odbora Udruženja privrednika “Biznis centar Jelah- Tešanj”, Nj.E. Péter Sztáray, državni sekretar za sigurnosnu politiku, Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske, dr. Denis Zvizdić, Do/Predsjednik PD PS BiH, Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH i Amra Mehmedić, premijerka ZDK.

Kako je potvrđeno iz Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah Tešanj na ovogodišnjem sajmu privrede učestvuje oko 500 izlagača iz zemlje i inostranstva.

“Tešanj je uspio podići jako visoko svoju ljestvicu  i očito je da privreda Tešnja postavlja nove standarde. Procjenjujemo da će na sajmu biti oko 2200 biznismena ozbiljnih privrednika i to je zaista vanredno moćan generator BiH, ovih prostora, vjerujemo i regije” kazao je između ostalog Izudin Ahmetlić, ispred Udruženja privrednika Biznis centar Jelah- Tešanj

Osim izlagača ispred kompanija različitih profila tu su i predstavnici javnih kompanija, privrednih komora, javne uprave, međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavništava.

Ovogodišnja zemlja partner sajma je Mađarska, dok su Živinice grad partner sajma

“Tešanjski sajam je jedan od vrlo značajnih gospodarskih događaja u regiji  i drago nam je i ponosni smo što  što upravo Mađarska može biti zemlja partner 17. Međunarodnog sajma privrede  u Tešnju. Mađarske tvrtke pokazuju sve veći interes spram ulaganja u regiju  i to da smo ovdje na sajam došli sa osam mađarskih firmi upravo ukazuje na to da je sve veći interes u Mađarskoj za saradnju na polju gospodarstva sa BiH” – istakao je u svom obraćanju Nj.E. Péter Sztáray, državni sekretar za sigurnosnu politiku, Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Premijer Nikšić ovom prilikom zahvalio se Mađarskoj na prihvatanju da bude zemlja partner Sajma.

– Ponosan sam, a smatram da i naši gosti iz Mađarske mogu biti ponosni da su partneri jednog ovakvog veličanstvenog događaja – istakao je premijer Nikšić.

Partneri na projektu su: Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH, Vlada ZDK, Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna/Gospodarska komora FBiH i Općina Tešanj, a samu privrednu manifestaciju će podržati i mnogobrojni sponzori.

“Svi smo svjedoci da je tešanjski sajam jedna dobra i uspješna priča , da je Tešanj uvijek među deset najuspješnijih i najinovativnijih općina u BiH  i da je epicentar ekonomskih i privrednih dešavanja, koji na neki način integrira mnogo širu regiju nego što je sama općina” – poručio je između ostalog dr. Denis Zvizdić, Do/Predsjednik PD PS BiH

U toku današnjeg dana očekuje se i centralna panel diskusija na temu “Zelena budućnost – Sunčeva snaga i vjetar promjena”, nakon čega će uslijediti i svečano otvaranje novog objekta/sjedišta UP “Biznis centar” Jelah-Tešanj.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tura “No Limit!” – Biciklistička avantura od Minhena do Tešnja

Sedmorica članova biciklističkog tima, Ikre Minhen, krenuli su danas...

Sabahudin Sinanović: Ponos BiH i humanitarac godine

Sabahudin Sinanović dobio nagradu Ponos BiH u kategoriji “humanist”. Večernjakov...

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove...