Evo kako iskoristiti otpalo lišće za bujan vrt na proljeće

/

Ekološke prednosti ovog ekosustava su brojne pa iako se otpalo lišće na prvi pogled može činiti neurednim, ono zapravo igra ključnu ulogu u očuvanju prirode.

Gomilanje šarenih jesenjih listova u vrtu ne mora značiti njegovo skorašnje mukotrpno čišćenje i uklanjanje, već priliku da njime zaštitite tlo i tako ga održavate tijekom cijele zime. Naime, iako se lišće smatra uglavnom dosadnim otpadom, riječ je o pravom mikrosvijetu koje je odličan zaklon za zemlju tijekom hladnijeg doba godine.

Ispod njega se kriju raznolike vrste stvorenja poput puževa, glista i pauka, i to je odlična stvar, jer će oni konzumirati grančice i lišće te ih pretvarati u vrijedne hranjive tvari poput dušika, kalcija i sumpora, koje pomažu u prehrani drveća i drugih biljaka.

Ovi prirodni procesi doprinose obnovi tla i životnom ciklusu jer se mrtva biljna tvar transformira u hranu za žive biljke te doprinose jačanju bioraznolikosti.

‘Sustav tla sadrži mineralnu komponentu, koja uključuje pijesak, silt i glinu. Ima i prostore ispunjene zrakom ili vodom, a zatim organsku tvar i živu komponentu poput crva, gljiva i bakterija’, pojasnila je Sue Barton, stručnjakinja za biljke i tlo pa pojasnila da je bitno ostavljati lišće i kako bi sitni kukci mogli dočekati proljeće, živeći u njima u obliku jajašca i kukuljica.

Što uraditi s lišćem

Barton predlaže da pometete lišće s travnjaka i stavite ga kao zaštitni sloj u svoje gredice jer ćete time zaštititi njihovu zemlju i osigurati joj dovoljno nutrijenata.

Lišće nikako nemojte ostaviti da u potpunosti prekrije travnjak jer će spriječiti prodor sunca i uništiti travnjak, već ga ili usitnite ili uklonite na područje na kojem uzgajate biljke ili povrće.

‘Samo ga nemojte stavljati u plastične vreće i nositi na otpad jer je ono prevažan resurs’, ističe Barton.

Naposljetku, uvijek imate opciju kompostiranja lišća tako da ih stavite na hrpu i odnesete u kut dvorišta gdje će se ono nesmetano reciklirati.

Izvor: tportal.hr

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Kako regovati kada dijete dobije lošu ocjenu u školi? Evo šta kažu psiholozi

S obzirom na to da bi svi roditelji željeli...

Slušajte članke na ZOS portalu: Nova funkcija za uživanje u sadržaju bez čitanja!

Nemate vremena da čitate duge članke, ali ne želite...

Ovaj sok odličan je za jesenji detoks: Bogat je vitaminom C, željezom, snižava pritisak

Ako svom organizmu i jetri želite priuštiti odličan detoks...

Nutricionista tvrdi: Jedan napitak može biti ključ za poboljšanje zdravlja crijeva

Svi težimo zdravijem načinu života, a dok su uravnotežena...