Novi Zakon o PIO-u onemogućava korisnicima invalidskih penzija da primaju penziju i rade

/

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici je utvrdila Prijedlog zakon o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) koji se tiče invalidskih penzija, a kojim se provodi presuda Ustavnog suda FBiH od 9.5.2023. godine, te ga u hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru.

Prema važećim zakonskim odredbama korisnici invalidske penzije u Federaciji BiH mogu istovremeno primati penziju i raditi. Usvajanjem vladinih izmjena Zakona o PIO-u ta će se situacija promijeniti.

“Ukoliko Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju bude usvojen, korisnici invalidske penzije neće imati mogućnost istovremeno primati penziju i biti prijavljeni na obavezno osiguranje”, kazao je za Faktor Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pojašnjava da u skladu sa članom 10. Zakona o PIO-u osiguranici u obaveznom osiguranju su osobe zaposlene na osnovu ugovora o radu ili drugog akta poslodavca, koje obavljaju samostalnu djelatnost, koje obavlja vjersku službu, koje obavlja poljoprivrednu djelatnost.

“Napominjemo da prema važećim zakonskim odredbama korisnici invalidske penzije mogu istovremeno primati penziju i biti u obaveznom osiguranju”, kazuje Kvesić.

Kod utvrđivanja Prijedloga zakona za izmjenu i dopunu Zakona i PIO-u iz Vlade FBiH su pojasnili “da su potpuni gubitak radne sposobnosti i s tim u vezi, ostvarivanje prava na invalidsku penziju, te istovremeno sticanje statusa osiguranika u obaveznom osiguranju, dijametralno suprotne situacije, te da jedna isključuje drugu”.

Dodaje se kako predloženom dopunom zakonodavac štiti temelje na kojima je postavljen sistem penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, a u konačnici i budžet Federacije BiH, piše Faktor.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...