Hurma ili datula, vrsta je voća koja se uglavnom najviše konzumira za vrijeme muslimanskog mjeseca posta, ramazana. Hurme imaju širok spektar zdravstvenih vrijednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim,
200 gr hurmi pruža više od 6,5 posto od preporučene doze kalcija i fosfora zajedno sa 14 posto magnezija – važnog minerala za izgradnju kostiju i održavanje odgovarajuće koštane strukture.Kalij, vitamin K i mangan u hurmama također su važni za zdravlje kostiju. Redovna jutarnja konzumacija hurmi poboljšava gustoću kostiju i može spriječiti osteoporozu.
Povoljne za trudnice i dojilje
Redovna konzumacija hurmi pomaže u jačanju mišića maternice i pomaže tijelu u pripremi za završnu fazu trudnoće. Nakon porođaja, djeluju kao povoljno sredstvo za dojilje i promoviraju bolju laktaciju. Također pomažu i bržu kontrakciju mišića maternice, te omogućavaju brži oporavak.
Izvor: radiosarajevo