Hoće li općine/gradovi u ZDK postupiti po novom planu interventnih mjera u slučaju zagađenosti zraka?

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je inovirani Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području Zeničko – dobojskog kantona. Plan je objavljen u Službenim novinama ZDK broj 3/24, a stupio je na snagu 22.2.2024. godine.

Gradonačelnici u ZDK dužni su donijeti Planove interventnih mjera gradova/općina koji moraju biti usklađeni sa odredbama ovog Plana najkasnije do 22. aprila 2024. godine.

U radnoj grupi za izradu plana učestvovao je i predstavnik Eko foruma Zenica, čiji prijedlozi i sugestije su uvršteni u novi plan. Novim planom uvedene su izmjene plana koji je bio na snazi od 2013. godine, i njegovo usklađivanje s novim propisima:

  • Smanjene su granične vrijednosti za proglašenje epizoda
  • Epizoda pripravnosti proglašava se kad satne koncentracije SO2 tokom tri uzastopna sata dostignu 350 µg/m3, ili 24-satne koncentracije PM10 dostignu 50 µg/m3
  • Epizoda upozorenja proglašava se kad satne koncentracije SO2 tokom tri uzastopna sata dostignu 400 µg/m3, ili 24-satne koncentracije PM10 dostignu 150 µg/m3
  • Epizoda uzbune proglašava se kad satne koncentracije SO2 tokom tri uzastopna sata dostignu 500 µg/m3, ili 24-satne koncentracije PM10 dostignu 300 µg/m3

Uveden je niz novih mjera koje se provode u slučaju proglašenja epizode uzbune:

  • Uvođenje besplatnog javnog prevoza na području za koje je proglašena epizoda. Sredstva za ovu namjenu obezbjeđuju se iz namjenskih sredstava koja ZDK transferiše JLS iz Fonda za zaštitu okoliša.
  • Zabrana kretanja automobila čiji motori imaju normu EURO3 i manju na glavnim gradskim saobraćajnicama. Ovo se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza i vozila hitnih intervencija.
  • Uvođenje online nastave u osnovnim i srednjim školama, u skladu sa mogućnostima
  • U operativne štabove za provođenje mjera sada su uključeni i predstavnici velikih zagađivača

Detaljno su definisane obaveze subjekata za provođenje mjera: gradonačelnici, nadležno ministarstvo, MUP, Institut “Kemal Kapetanović”, Institut za zdravlje i sigurnost hrane, štab civilne zaštite, hidrometeorološki zavod, inspekcije, komunalna preduzeća, informativne službe gradova i općina, te zagađivači, piše Zenit.

Povezani postovi

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...