Izborna kampanja starta sutra: Počinje vruća politička jesen

/

Predizborna kampanja za predstojeće lokalne izbore zvanično počinje u petak, iako već mjesecima svjedočimo preuranjenoj kampanji, što je rezultiralo i brojnim kaznama za stranke.

Ipak, od petka ćemo gledati nasmijana lica na bilbordima, ali i predizborne skupove s kojih će se slati mnoštvo obećanja.

Kao što to inače biva, najveći fokus javnosti u Federaciji BiH bit će na Kantonu Sarajevo, a posebno na Grad Sarajevo.

Novi načelnici

Posebno će interesantno biti u Općini Centar, gdje su se SDA, DF i Stranka za BiH udružili kada je riječ o zastupniku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te predložili Dennisa Gratza, dok Srđan Mandić, za razliku od prošlih izbora, sada nema podršku NiP-a, nego samo Naše stranke i SDP-a. Istina, neki funkcioneri NiP-a, zbog unutrašnjih sukoba u stranci, ne poštuju tu odluku i na terenu rade za Mandića.

Velika borba očekuje se i u Novom Gradu, gdje je Semir Efendić prije četiri godine tijesno pobijedio kandidata trojke Adnana Delića, sada federalnog ministra. Semir Efendić sada ima i zvaničnu podršku SDA, no s tim nisu saglasni svi lokalni funkcioneri, što su i javno objavljivali, pa je moguće da na terenu ne budu radili svi za njega. Mirza Selimbegović je protukandidat iz redova trojke.

U Novom Sarajevu, Ilijašu i Hadžićima ćemo sigurno dobiti nove načelnike, jer aktuelni nisu kandidati. Ukoliko Benjamina Karić postane načelnica Novog Sarajeva, dobit ćemo sigurno i novog gradonačelnika, ali te kombinatorike će se praviti tek nakon izbora.

U najvećim općinama i gradovima Tuzlanskog kantona ne očekuju se veća iznenađenja, a najžešća borba očekuje se u Banovićima. Kandidat SDA je aktuelni načelnik Bego Gutić, dok je PDA predložila Mehmeda Hasanovića.

Adut SDA je vlast na nivou Kantona, zbog čega mogu davati novac kroz projekte, dok PDA ima kontrolu nad rudnikom, glavnim izvorom egzistencije u ovoj općini.

Bihać je na prethodnim izbornim ciklusima nudio mnoštvo kandidata za gradonačelnike, no ovaj put su to samo dva. Rusmir Musa, otac košarkaša Džanana, izbor je SDA, dok je POMAK predložio aktuelnog gradonačelnika Elvedina Sedića.

Fokus na Mostaru

U Hercegovini, očekivano, najviše pažnje privlači Mostar, no zbog kompliciranog izbornog sistema s više izbornih jedinica, čini se da će tu od rezultata izbora biti važnije postizborne kombinatorike.

Fuad Kasumović, aktuelni gradonačelnik Zenice, ovaj će put imati znatno teži zadatak nego ranije. SDP je bio partner Kasumovića, a sada su predložili za tu poziciju Almira Babajića, federalnog parlamentarca. I SDA vodi svoju računicu, pa su mogući pokušaji da vrate kontrolu nad gradom kojim su upravljali prije dolaska Kasumovića, i to preko bivšeg ministra obrazovanja ZDK Spahije Kozlića. Adnan Šabani je također kandidat za ovu poziciju, a riječ je o kadru koji je donedavno bio član stranke Fuada Kasumovića.

Borba u RS

U RS će se najvažnija izborna borba voditi u dva najveća grada, Banjoj Luci i Bijeljini. SNSD svim silama već decenijama pokušava preuzeti kontrolu nad ovim gradom, no dosadašnji pokušaji nisu bili uspješni. U Banjoj Luci PDP ide s aktuelnim gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, koji nema podršku drugih stranaka. Jelena Trivić je prijedlog preostalih stranaka opozicije, SNSD traži šansu preko Nikole Šobota, a svoju priliku traži i Davor Dragičević.

Pred sami početak kampanje u pritvoru se nalaze kandidati za načelnika Trnova Ibro Berilo (SDA), dok je kandidat za načelnika Sokoca Strahinja Bašević (SNSD) jučer pušten iz pritvora, piše Avaz.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...