Grad Zenica bez taxi službe!?

/

Iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ističu da u narednoj godini, ovaj grad i kanton dobija znatno bolje uslove javnog prevoza.

Radio taxi i taxi služba značajni su za osiguravanje pouzdane i sigurne usluge prevoza koja zadovoljava različite potrebe građana, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama.

Mišljenja građana su podijeljenja, u zavisnosti od njihovih primanja, korištenje javnog prevoza – samo u nužnim situacijama.

Udruženje Taxi Zenica trenutno broji 145 aktivnih radnika. Glavni izazovi s kojima se suočavaju u sektoru javnog prevoza su nedostatak novca i posla. Taksisti ističu da je minimalan broj radnika, kao i onih koji bi im mogli pružiti podršku u osnivanju taxi službe.

U Zenici ne postoji organizovana radio taksi služba

FIKRET HALAČ, član UO “Taxi” Zenica:

“Za tu K-kartu, Taxi kartu, za Radio taxi, kako ko zove, mi smo to imali kad niko nije imao, kada niko nije znao šta je to. Međutim, zbog nekih malverzacija, možda bivšeg rukovodstva, a i zbog sve većeg opadanja stanovnika, koji su koristili taksi. Mi to ne bi mogli sami nikako, velike su pare u pitanju. Morate imati zaposlene ljude, reklamu i sve živo”.

SABAHUDIN BAJRAMOVIĆ, predsjednik Udruge “Taxi” Zenica

“Da imamo call centar, ja nešto ne vidim da bi to bilo to, jer su velika su ulaganja u call centar, odnosno u tekuća održavanja. Tri čovjeka moraju najmanje to raditi, ja ne znam ko bi ih plaćao. Grad je, po meni, opustošio, puno naroda je odavde otišlo trbuhom za kruhom”.

Trenutno u Zenici, turisti se teško mogu povezati sa taksistima. U proteklom mjesecu, u Vladi i Skupštini ZDK usvojena je određena inicijativa koja će zasigurno poboljšati uslove za taksiste u Zenici i cijelom Zeničko-dobojskom kantonu.

ADNAN ŠABANI, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

“Tu smo došli do nekih ideja koje bi mogli implementirati naredne godine preko Ministarstva, a to je da se razvije određena aplikacija. Sada je sve preko mobitela, i to bi bila neka zamjena za radio taksi gdje bi se preko te aplikacije poboljšali uslovi, pogotovo ako razgovaramo o turistima da mogu da pozovu taksi u svakom momentu”.

Zenica, kao jedan od većih gradova u Bosni i Hercegovini, ima značajan potencijal za unapređenje saobraćajnog sistema kroz uvođenje radio taksi službe, koji bi podstakao razvoj novog, a i sigurnijeg tržišta taksi usluga, izvještava BHRT.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

BKC Kalesija realizuje obilježavanje 250 godina Hasanaginice u ZDK-u

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija...

Ministar Adnan Šabani potpisao 101 ugovor: Za zaštitu okoliša iz budžeta ZDK 1.110.000 KM

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu...

U ZDK na evidenciji nezaposlenih blizu 50.000 ljudi

U evidenciji nezaspolenih Javne ustanove Služba za zapošljavenje Zeničko-dobojskog...

Skupština ZDK usvojila Nacrt Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je i javnu raspravu uputila...