Idealna i nezaobilazna namirnica svake jeseni, ukusna i niskokalorična tikva, može se pripremiti na razne načine.
Isprobajte ovo varivo i uživajte u neodoljivom zdravlju u kašiki.
Sastojci:
- 700 g tikve
- 2 žlice jabučnog ili nekog drugog sirćeta
- 40 g ulja
- 1 glavica luka
- 1-2 češnja češnjaka
- 200 g svježeg paradajza ili 100 g pelata
- 50 ml kiselog vrhnja
- 10 g oštrog brašna
- peršin
- kim, Vegeta, sol
Priprema:
Oguljene tikve grubo naribajte pa ih prelijte sirćetom. Na ugrijanom ulju svijetlo popecite nasjeckani luk, a zatim dodajte nasjeckani češnjak, buču i oguljenu i usitnjeni paradajz ili narezane pelate. Umiješajte kim, malo Vegete i soli. Pokriveno lagano pirjajte.
Kada se dio tekućine prokuha, a tikve omekšaju, umiješajte vrhnje izmiješano s brašnom. Sve još kratko prokuhajte i potkraj pospite nasjeckanim peršinom, piše Radio Sarajevo.
Kraljica jeseni: Ovo je recept za najukusniju čorbu od tikve
Prijatno!