Godišnja doba još malo će se izmijeniti, a samim time i izbor jela koja će se naći na našim stolovima. Prve tikve stigle su u prodavnice, a mi u nastavku s vama dijelimo recept za supu od tikve.
Imajte na umu da ovo jelo nije samo ukusno, već i jako zdravo, piše Radio Sarajevo.
Tikva je popularna zbog hranjivih sastojaka – masnog ulja, pektina, bjelančevina, šećera, karotina, manganove soli, vitamina C, fosforne kiseline, fitosterina i salicilne kiseline.
Potrebni sastojci za 4 osobe: 400 g na kockice narezane tikve, 1 krompir, 1 glavica luka, voda, sol, biber, malo mlijeka. Luk dinstati par minuta na maslinovom ulju i na to dodati komadiće tikve i krompira. Kuhati dok ne omekša, posoliti, dodati malo mlijeka po želji, a potom ispasirati štapnim mikserom.
Služiti posuto s nekoliko kapi bučinog ulja i pečenih, oljuštenih sjemenki tikve.
Prijatno!