“Sirotinjska jela” na kojima su odrasle generacije u bivšoj Jugoslaviji

/

U vrijeme kada se nije imalo novca, žene su morale da se snalaze kad je spremanje hrane u pitanju.

Tako su sa vrlo malo namirnica, spremale ukusna jela na kojima su odrasle mnoge generacije.

Mnogi se i danas rado sjećaju “sirotinjskih jela”, tvrdeći da su pucali od zdravlja dok su ih jeli.

  1. Cicvara

Stavimo vodu da provri, dodamo so, mast i uz brzo miješanje (da se ne bi stvorile grudvice) dodajemo kukuruzno brašno. Dodati kajmak ili sir i miješati.

  1. Restovani krompir

U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.

  1. Hljeb, mast i aleva paprika

Iako će mnoge starije ljude podsjetiti na djetinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu djecu.

  1. Krompir kuhan u ljusci

Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće ljetnje dane.

  1. Kljukuša

Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno sjeckani crni luk. Zatim sipajte brašno i miješajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.

  1. Stari hljeb udrobljen u kiselo mlijeko

Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hljeb u hladno kiselo mlijeko ili jogurt. Čak i mnoga djeca to vole.

  1. Popara

Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrijte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umiješajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlijekom umjesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.

  1. Klot grah

Grah je dovoljno kaloričan i pun bjelančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Mrkva, paprika i luk su odličan dodatak grahu.

  1. Prženice

Umjesto da za doručak ili večeru jedete suhomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.

  1. Krompir čorba

Propržite luk i mrkvu, dodajte krompir isječen na kockice, nalijte vodu, kuhajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primjer paprike, prenosi Stil.

 

spot_img

Povezani postovi

Najbolja prirodna i jeftina zamjena za omekšivač

Omekšivač pruža tkaninama mekoću i predivan miris, ali ako...

Sve više dokaza da zagađen zrak uzrokuje jedan kožni poremećaj

Nova studija povezuje onečišćenje zraka s rizikom od ekcema (kontaktnog alergijskog dermatitisa), usredotočujući...

Crveno meso je gore za srce nego što mislimo?

Debata o crvenom mesu traje već duže vreme. Da...

Za ova tri horoskopska znaka raskid predstavlja konačnu odluku

Raskid je za neke ljude definitivan kraj odnosa, za...