Od morbila u Bratuncu oboljelo 147 osoba

/

Od septembra prošle godine do danas u Domu zdravlja Bratunac registrovano je 147 osoba oboljelih od morbila, poznatije kao male boginje. Samo u proteklih 20 dana od ove bolesti oboljelo je 39 pacijenata, potvrđeno nam je u Higijensko- epidemiološkoj službi bratunačkog Doma zdravlja.

Snežana Stojanović, direktorica zdravstvene ustanove ove općine za „Dnevni avaz“, kaže da epiedmija morbila jenjava, ali postoji bojazan da bi se uporedo sa ovom, mogla pojaviti i epidemija varičele (vodenih ospica).

bolest3

Foto: Avaz (Stojanović: Epidemija morbila jenjava)

U ovoj sedmici prijavljena su tri slučaja zaraznog virusa varičele. S obzirom da se radi o zaraznom virusnom oboljenju, koji se brzo prenosi, a počela je nastava u školama, postoji mogućnost širenja tog oboljenja, naglasila je direktorica Stojanović.

Najveći broj oboljelih od virusne infekcije, kaže  su osobe od 20 do 30 godina, a tu su i djeca predškolskog uzrasta i djeca koja nisu vakcinisana, te pozvala sve one koji nisu propisno vakcinisani da se jave u bilo koju zdravstvenu ustanovu, jer je pregled i vakcina besplatni za sve građane..

(Avaz)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...