BiH mogu ponovo da zadese poplave

/

Ne postoji garancija da Bosna i Hercegovina neće ponovo u budućnosti biti suočena sapoplavama, ocijenjeno je na početku jučerašnje dvodnevne regionalne konferencije “Poplave u jugoistočnoj Evropi – naučene lekcije i dalji koraci”, koja se održava u Sarajevu.

“Situacija u BiH, kada su u pitanju poplave koje su se dogodile u maju i avgustu, ali i neke koje bi se mogle dogoditi u budućnosti, po pitanju finansijskog aspekta nije nimalo jednostavna”, rekao je Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spasavanje.

Tvrdi da u suštini niko ne može garantovati da se neće ponoviti poplave kakve su se u BiH dogodile u maju ove godine.

“Mislim da u narednom periodu, osim osnovnih stvari koje treba da rješavamo, prvenstveno treba biti riješeno pitanje šta je to koordinacija, a onda će biti i sistema i novca i građani će biti sigurniji”, objasnio je Agić.

Đuro Topić, načelnik općine Orašje, područja koje je stradalo u ovogodišnjim poplavama, ističe da je situacija mnogo bolja, te da su u fazi obnove. Ističe da je općini veliki problem sanacija i obnova porodičnih kuća koje su pretrpjele veliku štetu, kao i poljoprivreda.

“To je najveći problem, koji će, nažalost, generirati mnogo socijalnih problema zato što 2.000 domaćinstava u Orašju živi od poljoprivrede. Uz to je 2.000 stambenih jedinica oštećeno, a između 500 i 600 kuća još nije dobilo nijednu marku pomoći. Ide zima, a ti ljudi su van svojih domova kod obitelji, rođaka i prijatelja”, ističe Topić.

Sanacija nasipa, ističe Topić, trebalo bi da počne naredne godine.

“Šteta na obiteljskim kućama procijenjena je na nekih 30 miliona KM, a do sada je u njih uloženo oko tri miliona KM, a to je 10 posto onoga što je stvarna potreba”, rekao je Topić.

Džonatan Mur, šef Misije OSCE u BiH, rekao je da je šira svrha ove konferencije da poboljša regionalnu saradnju država jugoistočne Evrope u upravljanju vodama. Smatra da je vrlo je jasno da prekogranična priroda i efekti velikih poplava u ovom regionu pozivaju na stratešku pripremu i prevenciju u državama i između država. Ističe da je cilj konferencije da posluži kao regionalni forum za razmjenu informacija i rješenja za smanjenje rizika od poplava i poboljšanje prekogranične saradnje u ublažavanju rizika i zaštiti od poplava. On je rekao da niko ne može uticati i biti dovoljno spreman za prirodne katastrofe, te kao primjer naveo oluju “Katrin” koja je pogodila savezne države Luisianu i Misisipi.

Branimir Mandić, direktor Centra za sigurnosnu saradnju RACVIAC, kazao je kako, osim preventivnog djelovanja, zajedničkog, koordiniranog nastupa svih faktora unutar zemalja, ali i zemalja međusobno, žele da naprave mrežu kontakata koji će biti sposobni da u budućnosti na ovakve i slične događaje reaguju puno ranije. Rekao je da je veoma važno biti brz u ovakvim situacijama i preskočiti birokratske prepreke.

Predstavnica UNDP-a u BiH Amela Ćosović-Medić je istaknula da problem poplava kao i problem klizišta nije samo problem BiH, već cijele regije, te bi rješavanje tog problema trebalo rezultirati konkretnim uputama i projektima kako i šta dalje, prenose Nezavisne novine. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...

Utvrđene osnovice, iznos i koeficijenti novčanih naknada za ovu godinu iz boračke oblasti

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za...

Protestna šetnja metalaca u Sarajevu: U borbi za svoja prava traže satnicu od 5,68 KM

Povodom Prvog maja - Međunarodnog dana rada, Sindikat metalaca...