Sirup od bagrema je česta poslastica na srpskim trpezama,
ali slatko od cvijeta ove biljke danas je prava rijetkost.
Bagrem cvjeta kratko, tako da kraj maja treba iskoristiti za
pravljenje ove đakonije, koja kada je probate, stičete utisak, ima ukus meda.
Siniša Jevtić iz okoline Kruševca nedavno je sa suprugom
Marijanom napravio ovu poslasticu, na iznenađenje mnogih prijatelja.
“Ljudi su navikli na slatko od trešanja, jagoda, šljiva
i drugog voća, ali ovo od cveta bagrema pravo je iznenađenje za mnoge”,
objašnjavaju za Telegraf u porodici Jevtić.
Bagrem je sladunjav i medonosan, tako da njegov ukus prija
mnogima.
“Slatko se kuva kao i svako drugo. Potrebno je litar
vode, oko 150 grama bagremovog cveta, od 800 grama do kilogram šećera i kesica
limuntusa. Latice bagrema dobro operite pa ih stavite u ključalu vodu. Kuvajte
ih deset do petnaest minuta”, prenose domaćini tajnu dobrog slatkog od
bagrema.
“Dodajte šećer i kuvajte kao bilo koje drugo slatko,
dok ne postane veoma gusto a kapljice počnu da se odvajaju od kašike. Onda
sipajte limuntus i ostavite da pusti još koji ključ. Gotovo slatko skinite sa
šporeta, pokrijte mokrom krpom i ostavite da prenoći i da se dobro ohladi.
Posle toga slatko sipati u sterilne tegle”, priča Siniša.
U Srbiiji su nekada domaćice pravile i slatko od ružinih
latica, koje je danas takođe rijetkost. Ovaj specijalitet od bagremovog cvijeta
najviše podsjeća na slatko od ružinih latica.
Boja im se razlikuje, jer bagrem ima tamno braon boju, dok
je ono od ružinih latica crvenkasto ili roze boje.
Sinišina supruga Marijana, koja je rođena u Holandiji,
otkriva još jedan nesvakidašnji recept za još jednu poslasticu od bagremovog
cvijeta, koja se krajem proljeća pravi u zemlji lala.
Ona nam je odala malu tajnu recepta za pohovani bagremov
cvijet.
“Cvetovi bagrema se umaču u testo za pohovanje, koje se
pravi od jaja, brašna i kome se dodaje pivo. Prže se u vrelom ulju, a kada
ubrus upije višak masnoće, možete da ih pospete i šećerom u prahu, jer su
sladunjavi. Služe se takođe kao poslastica”, otkriva Marijana.
Jevtići dodaju da je ove godine bagrem slabo cvjetao zbog
nepovoljnih meteoroloških uslova, te će ovog ljeta slatko od cvijeta ove biljke
biti zaista pravi delikates.
zosradio.ba/nezavisne.com