Studija otkriva da preskakanje doručka može povećati rizik od moždanog krvarenja.
Otkriće se dodaje i drugim naučnim dokazima da je doručak najvažniji obrok u danukoji može pomoći u prevenciji moždanog udara, piše Tech Times.
Istraživački tim japanskih naučnika analizirao je više od 88.000 odraslih u Japanu bez povijesti raka ili bolesti srca. Učesnici su bili u rasponu godina od 45 do 74 godina, a posmatrani su od 1995 do 2010. godine.
Grupirani su po broja puta koliko su jeli doručak u sedmici od nula (niti jedan doručak) do sedam (svi dani u sedmici).
Istraživački tim pod vodstvom doktora Yusuhiko Kubota dokumentirao je 3.772 slučaja moždanog udara i 870 slučajeva koronarnih bolesti srca (CHD) tokom 15-ogodišnjeg perioda studije.
Među udarima, dogodila su se 1.051 slučaja cerebralne hemoragije, 2.286 cerebralnog infarkta i 417 slučaja subarahnoidalnog krvarenja.
Otkrića su pokazala da su, više od 1.000 učesnika s moždanim krvarenjem, isti ljudi koji nikada nisu pojeli doručak.
Kritičari ističu da su dokumentirani slučajevi moždanih udara i navike jedenja doručka iz japanske studije potpuna slučajnosti, da je preskakanje doručka očit znak nezdravog prehrambenog ponašanja.