Biosimbioza predstavlja: Rogač – prijatelj dječje probave

/

Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vrijedan, on bi vam, zbog svojih ljekovitih svojstava mogao biti – neprocjenjiv. Rogač obiluje kalcijem, kalijem i bakrom te riboflavinom. 

U manjim količinama sadrži E i vitamine B skupine, željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja djeluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. 

Pomaže u jačanju imuniteta i sprječavanju alergija, te u prevenciji dječje paralize.Zbog visokog udjela fosfora i kalcija rogač podupire zdravlje zubiju i kostiju, te smanjuje rizik od pojave osteoporoze.U studijama je pokazao da sprječava rak maternice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća.Rogač obiluje taninima koji inhibiraju rast bakterija i štiti od određenih toksina i slobodnih radikala. Popularan je u pedijatrijskoj njezi od 1941. godine, kada je španjolski liječnik Ramos zapazio da su gladna djeca u Španjolskoj koja su se hranila rogačem rjeđe obolijevala od  probavnih tegoba u odnosu na ostalu djecu.  To je potvrđeno i studijom u kojoj je dojenčad bila liječena od proljeva rogačem i konvencionalnim lijekovima. 

Skupina dojenčadi koja je liječena rogačem počela se oporavljati za 2 dana, dok se skupina na konvencionalnim lijekovima oporavljala dvostruko duže. Prvoj  skupini se također brže normalizirala tjelesna temperatura i težina.Siguran lijek protiv proljeva za dojenče možete napraviti tako da 15 grama mljevenog rogača pomiješate s pireom od batata. Pomaže i kod enteritisa i dispepsije – drugih problema s probavom kod beba i male djece. Zbog svojeg vrijednog sastava i ljekovitog djelovanja rogač je pogodna namirnica za dojenče od 6 mjeseci nadalje.

Sušeni rogač je i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje kada im rastu zubići.Rogač je bogat polifenolima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Zbog specifične biološke aktivnosti, oni štite srce i krvne žile.Konzumacija hrane bogate složenim ugljikohidratima poput rogača značajno pomaže u reduciranju kolesterola i šećera u krvi. U jednoj studiji skupini ispitanika koja je konzumirala svakodnevno rogač smanjene su sveukupne razine kolesterola za 18 %, a razine LDL kolesterola za 23%.

Rogač u prahu potražite u trgovini Biosimbioze u Tešnju.

spot_img

Povezani postovi

Zašto se jabuke sjaje? Nećete vjerovati kad vidite o čemu je riječ

Uberite jabuku sa stabla, malo je obrišite i zasjat...

Ovih 17 faktora mogu predvidjeti moždani udar

Stope moždanog udara rastu, a više od pola miliona...

Kako da jednostavno očistite peglu? Odličan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak

Mnoge domaćice će se složiti da je od peglanja...

Ideja za ručak: Uz rižu ili pire krompir napravite ukusni i sočni gulaš

Gulaš je jelo koje zauzima posebno mjesto u tradiciji...