Čudesna moć sode bikarbone: 15 načina korišćenja!

/

Treba biti mudar i koristiti jednu stvar za više toga. Važno je da znate šta sve možete koristiti i za koje svrhe. Što se tiče sode bikarbone, nju možete koristiti na različite načine, za liječenje, čišćenje, kuvanje, osvježavanje, održavanje i još puno toga.

Pročitajte za šta je sve dobra soda bikarbona. I svima je dostupna.

  1. Sodom bikarbonom možete ugasiti male požare nastale paljenjem masnoće, drveta, tkanina, ili električnih kablova- šaku sode prospite po vatri.
  2. Namočite voće i povrće u otopinu sode bikarbone. Soda će omekšati vodu i bolje ga oprati. Primjeti'ete da vo'e po;inje da „škripi“ u vašim rukama, sto je znak čistoće. Isperite običnom vodom.
  3. U kantu za otpatke uspite malo sode bikarbone, prije nego što u nju stavite vrećicu za smeće. Pomoći će ukloniti neugodne mirise.
  4. Mrlje od ulja i masti uklonit ćete s odeće ako sodu bikarbonu dodate vodi za pranje.
  5. Očistite frizider i zamrzivač tako da na vlažnu krpu nanesete sodu bikarbonu i obrišete površine. Isperite običnom vodom. U hladnjaku i friideru neće biti neugodnih mirisa, ako u njemu držite otvorenu posudicu sa sodom bikarbonom, koju je potrebno povremeno promješati. Zamjenite je novom količinom sode svaka dva mjeseca.
  6. Češljeve i četke najlakše ćete očistiti otopinom sode. Ulijte u posudu tople vode, dodajte 1 kašičicu šampona i pola šoljice sode bikarbone. Namačite četke pola sata, isperite u toploj vodi i osušite. Ova smjesa će očistiti četke i dati im svjež miris.
  7. Roštilj lako ćete oprati ako po njemu pospete sodu, pustite da djeluje neko vrijeme i isperete vodom.
  8. Operite zube i zubno meso mokrom četkicom za zube na koju ste naneli sodu bikarbonu.
  9. Ubode komaraca i opekotine od meduza i koprive efikasno će izliječiti pasta od vode i sode bikarbone- nanesite je direktno na povređeno područje kože.
  10. Žgaravicu i refluks kiseline umirit će otopina pola kašičice sode bikarbone u pola šoljice vode.
  11. Ako se koristi kao voda za ispiranje usne šupljine, soda ublažava bol nastalu od otvorenih rana i čireva.
  12. Opekotine od sunca smiriće oblog od guste paste sode i vode.
  13. Soda bikarbona se može koristiti kao efikasan dezodorans – nanesite je pod pazuhe, ukloniće neugodan miris znoja.
  14. Ako dijete povrati po sebi ili po kauču, navlažite tkaninu, natapkajte sodu bikarbonu i nanesite je na nameštaj ili odeću – miris će nestati.
  15. Sodom bikarbonom efikasno možete očistiti platnene torbe i kovčege. Pospite malo sode bikarbone, te četkicom utrljajte u tkaninu- zatim usisajte ostatke sode s torbe.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Grupa ZAR objavila album Žurim, žele osvojiti simpatije publike širom regiona

Bend ZAR objavio je svoj novi album “Žurim” sa...

Tanja Savić otkrila kako je reagovala kada je prvi put ušla u kuću Lepe Brene: „Nismo svi rođeni u vili sa bazenom“

Pjevačica Tanja Savić prisjetila se pred kamerama Granda kako...

Šemsa Suljaković skromno obilježila rođendan: FEŠTU NIKAKO NISAM MOGLA IZBJEĆI

U novu godinu života 29. septembra, kročila je legenda...

Mujče Durić: “Tuđina” je himna naše dijaspore, svi čekamo da dođemo u svoju avliju

Hiljade Bosanaca i Hercegovaca trbuhom za kruhom svoj život...