Prvi put: Američki avioni iz Turske napali ISIL

/

Sjedinjene Države su se u srijedu prvi put koristile turskom zračnom bazom kako bi poslale bombardere na položaje pripadnika Islamske države (ISIL) u Siriji dok turski predsjednik Erdogan izražava svoju “odlučnost” u “ratu protiv terorizma” koji vodi protiv kurdskih pobunjenika i ISIL-a, prenosi novinska agencija Patria.

“Danas su Sjedinjene Države počele akcije s pilotima na IS iz zračne baze Incirlika u Turskoj. Izvedeni su zračni udari”, rekla je zapovjednica Elissa Smith, glasnogovornica Pentagona.

Smith je kazala da su ti udari mogući pošto je Ankara u julu odobrila Amerikancima korištenje baze na jugu zemlje kako bi vodili ofenzivu protiv ISIL-a u Siriji.

Koalicija koju predvode Amerikanci dosad se koristila turskom bazom Incirlikom kako bi u slala u Siriju bespilotne letjelice, a njeni su borbeni avioni polijetali s nosača aviona i iz vojnih baza u regiji.

Turska, članica NATO-a, sve donedavno nije htjela sudjelovati u operacijama koalicije protiv ISIL-a iz straha da ne pridonese jačanju sirijskih Kurda koji se na terenu bore s džihadistima blizu njene granice.

No napad u Surucu 20. juča u kojem su poginule 32 osobe a pripisuje se ISIL-u, promijenio je okolnosti i prisilio Ankaru na strateški zaokret.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...