Predstavom “Romeo i Julija” BNP Zenica otvoren Festival ”Grad teatar Budva”

/

Poznati Lorkin stih “Kad se pojavi mjesec” slogan je ovogodišnjeg festivala. Festival predstavlja svojevrsni centralni ljetni kulturni događaj u Budvi i Crnoj Gori, a otvoren je uz prisustvo uglednih predstavnika kulturnog, pozorišnog, političkog i javnog života Crne Gore i regije.

Publika festivala je predstavu “Romeo i Julija” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ispratila uz gromoglasni aplauz i ovacije.

Predstavu je selektovao ugledni teatrolog i pozorišni kritičar iz Zagreba Bojan Munjin na premijernoj izvedbi u martu, u okviru 23. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće” 2018 i jedina je predstavnica Bosne i Hercegovine u okviru bogatog teatarkog dijela ovogodišnjeg programa.

Narednih sedmica će biti izvedene pozorišne predstave iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije u produkciji ili koprodukciji pozorišnih kuća iz Novog Sada, Beograda, Zagreba, Podgorice, Trsta, Pule, Nove Gorice, Tivta, Herceg Novog, Kopra i Kotora.

“Romeo i Julija” bavi se konzervativnošću društva koje daje sebi za pravo da ograničava mnoge individualne slobode, jer se ne uklapaju u normativni kodeks ponašanja. Istraživanje koje je provedeno sa mladim ljudima u Zenici pokazalo je da na neodobravanje sredine nailaze ne samo veze između mladih koje se smatraju neprikladnima, a koje su tema predstave, nego i svako odstupanje od standarda “normalnosti” – od fizičkog izgleda, preko svjetonazora do životnih izbora.

Predstava, također, istražuje međugeneracijski jaz koji je u uskoj vezi sa tehnološkim napretkom i dinamiku razvoja ljubavnog odnosa između mladih ljudi koji je danas podjednako u virtuelnom kao i u realnom prostoru.

U predstavi i
graju glumice i glumci iz ansambla BNP Zenica, kao i gostujuće glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Mehmed Porča, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj.

Pored profesionalnih glumaca, na sceni se pridružuju i mladi izabrani procesom audicije. Scenografiju predstave potpisuje Mirna Ler, za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert, a za kostimografiju Hatidža Nuhić.

“Zenički BNP će predstavom ‘Romeo i Julija’ u četvrtak, 12. jula ,ostvariti učešće i na 31. međunarodnom festivalu ‘Barski ljetopis’ Bar 2018. čime će zvanično okončati 68. umjetničku sezonu”, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.
zosradio.ba/klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Uspijeva baš svima: Ova biljka čisti zagađen zrak u našem domu

Ako razmišljate kojom sobnom biljkom ove jeseni uljepšati svoj...

Taste Atlas posvetio posebnu objavu bosanskim pitama: “Pitac” je očekivano na vrhu

Bosanske pite nude razne okuse i nadjeve, a toliko...

Ove uobičajene namirnice su zapravo loše za bubrege

Bubrezi su važan organ u tijelu koji igraju vrlo...

Objavljena nova lista: Ovo su najpouzdanije marke polovnih automobila

Američki Consumer Reports je napravio veliko istraživanje pouzdanosti polovnih...