Orhideje su nadaleko poznat i obožavan cvijet koji unosi
radost u svaki prostor.
Osim što je veoma dekorativan, njegova osjetljivost u isto
vrijeme i privlači i odvlači, pa oni koji uspješno gaje ovaj delikatan cvijet
izazivaju oduševljenje.
Istini za volju, uspješno održavanje orhideja umije da bude
veoma izazovan posao, posebno kada se time ne bavite profesionalno.
Jedan od problema koji se javlja kod njege orhideja je i
truljenje korijena, jer je ovo jedan od osjetljivijih dijelova ovog cvijeta.
Ukoliko korijen izgleda tamno i gnjecavo, vjerovatno je da
je počeo da truli. Ali, kako čitav cvijet ne bi propao, primijenite ove savjete
i spasite orhideju.
Prvi korak
Prije svega, izvadite cvijet iz “zaraženog zemljišta”.
Istresite svu zemlju, kako iz saksije, tako i iz šupljina između korijena.
Obavezno koristite rukavice i dezinfikovani alat, kako se
bakterije ne bi prenosile na druge dijelove cvijeta. Zemlju uklonite pomoću
drvenih štapića, ukoliko sama ne ispadne, Cdm.me.
Drugi korak
Makazama isijecite crne ili omekšale dijelove korijena, a
ostatak korijena očistite nekim fungicidom, kako biste “ubili” eventualne
ostatke buđi ili bakterija.
Vodite računa gdje odlažete zaraženu zemlju i trulo
korijenje, kako ne biste oštetili ostale biljke u saksijama, bašti ili
dvorištu.
Treći korak
Potom orhideju odložite na novine, a ubrusom blago pritiskajte
korijen, kako biste ga što više osušili. Orhideju tako ostavite od 12 do 24
časa, kako bi se korijen prosušio.
Četvrti korak
Dezinfikujte saksiju i stavite novu zemlju za cvijeće. Danas
se može pronaći čak i namijensko zemljište za orhideje, ali i ono za bilo koju
drugu vrstu biće sasvim dovoljno.
Posadite orhideju i ostavite na svijetlom mjestu, pa
nastavite sa uobičajenom njegom.
Kako da spriječite truljenje korijena
Truljenje korijena orhideje u najvećem broju slučajeva se
dešava zbog pretjeranog zalivanja. Ukoliko ovaj cvijet ostavljate previše dugo
da se natapa, to može biti problem.
Takođe, korišćenje previše kiselog zemljišta, ali i onog
koje nije dovoljno rastresito, takođe može da ošteti korijenje.
I posljednje, ali ne i najmanje važno je da saksija ima
dovoljan broj rupica, kako bi se višak vode ocijedio.
zosradio.ba/radiosarajevo.ba