Tradicija pripreme zimnice u Maglaju

/

Priprema zimnice duboko je ukorjenjena u tradiciju maglajskih prostora. Vrijedne domaćice već su se bacile na posao, mahale i kuće mirišu na ajvar i pekmeze, kiseli se povrće. Rijetki su oni koji kažu da radije kupe gotov prozivod, nego da sami prave. Ponuda povrća na maglajskoj pijaci je izuzetno dobra, ali cijene su nešto veće nego prošle godine. Glavni razlog je loše vrijeme tokom ljeta, sa mnogo padina i vlage, pa je stradala i proizvodnja povrća u plastenicima.

I na posljednjoj pijaci u Maglaju bilo je živo, tezge prepune sezonskog voća i povrća, moglo se kupiti sve što treba za pripremu zimnice. „Već sam napravila ajvar, a sada sa kupila paprike za kiseliti. Cijene su ipak prihvatljive, uzgojim nešto i sama, a nešto moram i kupiti. Ne bih mogla bez zimnice“, priča nam Mina Muminović. Husnija Šahbaz zimnicu pravi od povrća koje sama proizvodi. „Ajvar je gotov, pokiselila sam kupus i krstavice, sada slijedi cvekla. Meni se isplati praviti zimnicu kada imam svoje povrće“, priča nam Husnija. „Napravila sam ajvar, ukiselila krastavice i paprike. Cijene su solidne, a paradajz za sos sam uzimala nešto ranije po povoljnijim cijenama. Zimnicu se isplati praviti, jer moja porodica voli domaće“, ispričala nam je Milica Hasanić.Povrće skuplje zbog kišnog ljeta

Prodavci su svjesni da su cijene više nego prošle godine, a glavni razlog je neuobičajeno kišno ljeto. Svoje proizvode na pijacu u Maglaj donijela je Mevlida Saltagić iz Tešnja. „Svo povrće koje prodajemo je iz naše vlastite proizvodnje. Najviše se kupuju paprika, paradajz i patlidžan. Cijene su nešto veće u septembru, a razlog je kišno ljeto, sve je stradalo i na otvorenom i u plastenicima od prevelike vlage“, požalila se Mevlida. Svoje proizvode na pijacu donio je i Suljo Hasanbašić iz Moševca kod Maglaja. „Imam crvenu i žutu papriku, paradajz, krompir, luk, krastavice. Paradajz je 2,50 KM, a krastavice su po 1 KM, papripke su od 1,50 do 2 KM. Mušterija ima, mora se narod pripremiti za zimu“, rekao nam je Suljo.

Prodaje se i pripremljena zimnica

Ima i vrijednih žena, poljoprivrednica, koje su pripremile zimnicu i za prodaju. Među njima je i Senada Buljubašić iz Šija. „Pravila sam ajvar, đuveć, pekmez od šljiva, jabukovo sirće. Tegla ajvar je 8 maraka, a đuveč je 6. Mušterija ima, a kupuje onaj koji nije sam pravio. Svo povrće je iz moje bašte“, priča nam Senada.Pijačni barometar

Crvene paprike roge na maglajskoj pijaci prodavale su se po cijeni od 2 KM za kilogram ili 1,50 KM na gajbu, patlidžan 2, paprike od 1,00 do 1,50, paradajz od 1,50 do 2,00, a paprika na vrećicu 5 KM. Glavica kupusa koštala je 1 KM, kornišoni od 1,00 do 2,00, mahune su bile 3,00, grah od 4,50 do 8,00, krompir 1 KM, a na vrećicu 8 KM. Crveni luk koštao je 1 KM a bijeli 5 KM. Šljive ‘mađarice’ plaćale su se od 1,00 do 1,50 KM.

zosradio.ba/http://maglaj.net

spot_img

Povezani postovi

Vlada FBiH traži smjenu kompletne uprave Željeznica FBiH

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru upoznala...

Snijeg zabijelio brojna mjesta u BiH: Na planinama je prava zimska idila

Snijeg je tokom noći zabijelio planine i pojedina mjesta...

U Doboju lišene slobode tri osobe iz Doboj Istoka

Policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj jučer...