Maglaj: 200 građana besplatno kontrolisalo nivo šećera u krvi

/

U svijetu se 14.novembar obilježava kao Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, a ovogodišnji moto je “Pogledaj dijabetes u oči”. 

Udruženje građana za borbu protiv dijabetesa Maglaj na dvije lokacije organizovalo je besplatne kontrole nivoa šećera i krvi i krvnog pritiska, a odazvalo im se 200 građana. Osim članova Udruženja, oraganizaciju akcije pomogli su zdravstveni radnici Doma zdravlja i volonteri Crvenog križa Maglaj. Kakav je interes vladao među građanima za ovu akciju govori i podatak da je za sat vremena čak 130 građana konstrilisalo nivo šećera u krvi. 
„Ovakav odziv građana iznenadio je i nas, kao organizatore. Nažalost, bilo je i građana koji nisu znali da imaju povišen nivo šećera u krvi“, rekao nam je Amir Kadrić, član Upravnog odbora Udruženja.
Preciznih podataka o obeljelim od dijabetesa na općini Maglaj nema. Računa se da je to blizu 700 od kojih je 170 inzulin ovisnika. Njih 50 članovi su Udruženja za borbu protiv dijabetesa. „Svi dijabetičari koji su ovisni o inzulinu imaju pravo na 10 besplatnih trakica za mjerenje šećera u krvi mjesečno. Ta prava imaju svi dijabetičari na području ZDK, a sa tom praksom nastavićemo i naredne godine. Namjera nam je da trakice dobiju i oni dijabetičari koji su na oralnoj terapiji“, dodao je Asim Musaefendić, predsjednik maglajskog Udruženja. 

Maglaj.net/ZOS radio

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Načelnik Mirnes Tukić u posjeti privrednicima

Općinski načelnik Mirnes Tukić posjetio je danas jednog od...

Privremena obustava saobraćaja Tešanj-Medakovo-Tešanjka

Obavještavaju se građani sa područja općine Tešanj da će...

Poboljšanje infrastrukture u Poslovnoj zoni Mravići

U proteklom periodu, u Poslovnoj zoni Mravići realizirane su...

Apel za dobrovoljne davaoce krvi: u Tešnju Hitno potrebna krvna grupa A+

Crveni križ Tešanj upućuje hitan apel za dobrovoljne davaoce...