U lokalnom vodovodu u Kosovi pronađen arsen, a u Jablanici živa

/

Mještani strahuju za svoje zdravlje.

Analize koje su rađene na Institutu za javno zdravstvo Banja Luka, pokazale su da vode iz vodovoda “Javorić” u Kosovi i “Smajlovac” u Jablanici nisu dobre za piće to zbog prisustva teških metala. U vodovodu “Smajlovac” pronađena je živa i to u vrijednosti od 1,8 mikrograma u litru, što prelazi maksimalno dozvoljenu količinu od 1,0 mikrograma/l, a u vodovodu “Javorić” arsen I to 422 mikrograma/l što daleko prelazi maksimalno dozvoljenu količinu od 10 mikrograma/l.

Ovi rezultati kod velikog broja mještana izazvali su opravdanu zabrinutost za zdravlje, ali i nevjericu u pogledu analiza. U ponedjeljak su uposlenici Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović” iz Zenice izvršili uzorkovanje vode iz oba vodovoda i to na nekoliko lokaliteta, kako bi se uradile dodatne analize.

U Kosovi u lokalnom vodovodu pronađen arsen

Vodovod “Javorić” u Kosovi, koji je u funkciji više od 30 godina, koristi 230 domaćinstava. Nakon objavljenih rezultata analize vode, mnogi mještani su u nevjerici.

– Tolike godine koristili smo vodu iz vodovoda “Javorić” i nisu se pojavile nikakve bolesti i teška oboljenja. Narod sumnja, nije nam jasno kako sada da voda nije za piće, priča nam Rahima Halilović iz Kosove.

– Normalno je da smo svi uznemireni, kažu radiće opet analize i čekamo nove rezultate, dodaje Smajl Halilović.

– Imamo svoju vodu i koristimo je, ali ni sami ne znamo kakvog je kvaliteta, rekla nam je Suada Nuhanović.

U Jablanici strahuju zbog žive

U Jablanici više od 100 domaćinstava koristi vodovod “Smajlovac” u kojem je otkrivena živa. Sada su mještani primorani ili da kupuju vodu ili da se snabdijevaju iz alternativnih izvora za koje takođe nisu sigurni kakvog su kvaliteta.

– Roditelji stalno trebaju biti na oprezu radi djece da se ne napiju vode iz vodovoda, upozorava Medina Mušinović iz Jablanice.

– Snalazimo se kako znamo, kupujemo vodu ili točimo kod mještana koji imaju svoju vodu, ali ni one nisu ispitane, kaže Nahida Hodžić.

Mještani ovog dijela Jablanice traže hitnu intervenciju nadležnih.

– Svako se plaši, onaj rekao ono, onaj ono, niko ne zna pravu istinu, dodaje Salih Mušinović.

Prema riječima prim.dr Mehmeda Krzića, specijaliste epidemiologa, u saradnji sa Kantonalnim zavodom za javno zdravstvo Zenica već je izvršeno izviđanje u slivnom području oba vodovoda ali divlje deponije, na koje se sumnjalo, nisu pronađene. Mještani Kosove se pitaju da li na analizu vode utiče I to što se 500 metara od sabirnika za vodovod “Javorić” nalazi napušteni rudnik fosfora koji je eksploatisan u doba Austro-ugarske.  


(avaz.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tura “No Limit!” – Biciklistička avantura od Minhena do Tešnja

Sedmorica članova biciklističkog tima, Ikre Minhen, krenuli su danas...

Sabahudin Sinanović: Ponos BiH i humanitarac godine

Sabahudin Sinanović dobio nagradu Ponos BiH u kategoriji “humanist”. Večernjakov...

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove...