Ćupeklija – tešanjski čistač cipela

/

Jedan od specifičnih čaršijakih likova je bio i Husein Mujkić svima poznat kao Huso Ćupeklija. Mogao bi se smjestiti u tešanjske tevećelije. Rođen je u Miljanovcima i u Tešnju se pojavio kao beskućnik početkom šezdesetih.

Škola ga nije išla pa nije završio ni osnovnu. Nije imao trajan smještaj pa je spavao gdje je stigao. Smail Handžić Bata je organizovao Čaršiju pa su mu nabavili sanduk za čišćenje cipela, a Dedo Hodžić stari tešanjski obućar je obezbijedio alat, kreme i podučio ga nekim osnovnim znanjima popravke obuće. Tako je počeo raditi uz Batinu prodavnicu obuće Borovo (zgrada do kioska na Gornjoj Čaršiji). Bata mu je navlačio mušterije, trgovačke putnike, koji su idući u Trgovinski magazin prolazili pored Ćupeklije, govoreći im da moraju kod direktora čistih cipela.

Bata je pravio šale kritikujući Ćupekliju da je stavio lijevu pertlu u desnu cipelu. Kasnije se preselio u ćepenak gdje je sada prodavnica knjiga Kevser. Tu je i spavao, a ujutro je iznosio sanduk i obuću ispred. Tako je Husein Mujkić Ćupeklija bio prvi i posljednji čistač cipela u Tešnju. Kasnije se počeo zanimati i za električne instalacije od kojih je i poginuo. Bila je velika zima pa se u ledenoj zemlji nije moglo duboko kopati pa je plitko zakopan. Kada je rađena podzida kosti su mu prenešene u sami ugao i neko je postavio dvije nadgrobne daske bez natpisa.

Sjećam se jedne priče vezane za Ćupekliju. Spavao je, između ostalog, jedno vrijeme u konjušnici tešanjskog ugostitelja Milutina Blagojevića. Bila je zima i kada je ujutro došao na Gornju čaršiju pitali su ga kako je proveo tako hladnu noć u štali.

Husein Galijašević

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

IZBORI ZA ROĐAKA, KOMŠIJU, PRIJATELJA, DRUGA I POZNANIKA

Piše: Haris Sejdić Prije evo punih 12 godina sam napisao...

STROGO POVJERLJIVO!

Piše: Haris Sejdić Napomena: Kolumna je prvobitno bila objavljena na...

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović: Genocid nad Bošnjacima mi ne dozvoljava da mi nešto drugo bude prioritet u pisanju

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović, koja živi i stvara...

IZBORI 2022-POPULIZAM

Piše: Haris Sejdić Znamo li definiciju populizma ? Šta je...