IZBORI 2022-POPULIZAM

/

Piše: Haris Sejdić

Znamo li definiciju populizma ? Šta je zapravo populizam ?

Populizam je stil političkog komuniciranja sa biračima/glasačima koji se zasniva na: artikulaciju zahtjeva i stavova kroz pozivanje na interese “običnog naroda”, ali i na snažnoj podijeli društva, podijeli na “obični narod” i “elitu”, odnosno na podijelu da je neko: “za narod” i da je neko “protiv naroda”.

Uz to je neko i patriota ili izdajnik i pravi musliman i Bošnjak odnosno nije dobar musliman niti Bošnjak.

Ili nije dobar Srbin ili Hrvat.

Da se vratimo na populizam, sama riječ populizam dolazi od latinske riječi populus što znači narod.

Zapravo, pozivanje na narod predstavlja ključnu osobinu populizma. Eh sada, svjedoci smo da oni što se najviše pozivaju na narod, zapravo su ELITE, koje ne znaju kako zapravo obični narod živi, kako sastavlja kraj sa krajem i kako premoštava razne situacije. Ali, POPULISTU zapravo to i ne brini, POPULISTA računa da je narod zaboravan, da narod ne pamti, da se narod boji, da se narodu može otvorene bez imalo stida I srama može lagati.
Naravno, mora se i posebno istaći da samo veličanje naroda i pozivanje na narod ne mora biti i dobro za taj narod (UGLAVNOM NIJE DOBRO).

Nažalost, svjedoci smo i sami šta je u bliskoj prošlosti značilo to pozivanje na narod od strane lidera, šefova partija ili pak raznih vođa. Primjera je bezbroj, sjetimo se samo Miloševićevog pozivanja na narod ili pak pozivanje na narod vođa Kninske krajine u Hrvatskoj, ili pozivanje na narod Fikreta Abdića. Ali sada je primjera bezbroj, uglavnom ako je neko veliki patriota i veliki Bošnjak, praksa nam je do sada pokazala da je su mu ruke ogrezle u kriminali, korupciji I nepotizmu, da je ne zna ništa drugo raditi osim “biti na budžetu”.Neko reče da je “populizam kao začin, u sve se miješa, gotovo svemu
popravlja ukus, ali je sam nejestiv, sam se ne može jesti”.

Dakle, populizam ni u čemu nije jasan, niti konkretan, niti može polučiti olako obećanu brzinu. To je ono kao dajte nam samo još ove četiri godine vlasti i vidjet ćete, sve će procvjetati odmah, odnosno propast će država. Neće propasti država ako kojim slučajem propadne ili ne bude na izbornoj listi neki populista, ništa ne brinite.

Naročito populizam postaje vidljiv tj. dolazi do izražaja na izborima za Parlamente, Skupštine, Vijeća.  Zapravo, populizam je neodgovorna i lako obećavajuća politika, takva politika koja potkopava temelje demokratije i na duže staze uvodi društvo u stanje totalne dezorijentisanosti, zbunjenosti i konfuzije.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

STROGO POVJERLJIVO!

Piše: Haris Sejdić Napomena: Kolumna je prvobitno bila objavljena na...

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović: Genocid nad Bošnjacima mi ne dozvoljava da mi nešto drugo bude prioritet u pisanju

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović, koja živi i stvara...

IZBORI 2022- PATRIOTIZMOM DO OPSTANKA NA VLASTI

Piše: Haris Sejdić Evo nas ponovo u izborima, općim izborima,...

Amna Popovac: Nametnuto do pola, a od pola kad će, ne zna se

Evo opet izbora i predizbornog trubljenja u ratne trube....