IZBORI 2022- PATRIOTIZMOM DO OPSTANKA NA VLASTI

/

Piše: Haris Sejdić

Evo nas ponovo u izborima, općim izborima, ali to ne mjenja stvari, jer kandidati i političke stranke po pravilu skoro nikad ne prave razliku u svojim nastupima i retorici.

Priče su iste, davno prežvakane, bezidejne, dosadne, naporne.  Mogu biti i lokalni i opći izbori, asfaltira se masovno, krpi, zakprljava, kopa, prekopava, slika se i naslikava. Nakon toga, uglavnom prva stvar je ko je ili nije PATRIOTA, a ko je IZDAJNIK, ko je bio BORAC, a ko nije bio ili je pobjegao, ko je veći BOŠNJAK i MUSLIMAN, a ko nije nikako?Opozicija uzvraća: odlazak mladih, velika korupcija, afere i crne liste i slično.Riječ PATRIOTA I PATRIOTIZAM najčešće slušamo od ljudi koji su u ugodnojhladovini vlasti i raznih budžeta od 1990. godine pa sve do danas, i sa te pozicije se “bore za svoj narod”.Patriotizam jeste biti borac i vojnik sa 16,17,18, 19, 20 ili više godina i braniti svoju zemlju od agresora, ali nije patriotizam otići sa 35 godina u penziju, ili primati i penziju i raditi i biti još u nekom nadzornom/upravnom odboru.Patriotizam nije i nikad ne može biti da se kriješ iza maske vjernika, niti iza maske  “borca” protiv loših pojava u društvu, a istovremeno ih činiti i omogućavati svojim bližim “saradnicima”  da isto to rade.Patriotizam nije preko “veze” zaposliti kćerku i zeta u državne institucije (npr. BH Telecom, BH Poštu, JP Elektroprivredu, Razvojnu banku ili upravu za indirektno oporezivanje), niti je patriotizam stvarati sebi podobne ljude tako što će ih zapošljavati preko “veze” ubolnicu, dom zdravlja ili školu.Patriotizam nije da to što je neko bio borac ili komadant u ratu, makar bio i najbolji i najhrabriji, ima pravo nakon rata, u miru, da vrši kriminal, radi protivzakonito i sl. I pri tome ako neko to primjeti i ukaže na tu pojavu da ga odmah optužiš je “izdajnik” i da “ne voli svoju državu”.I tako nakon lokalnih izbora, dvije godine kasnije, danas, opet smo u izborima. Izbori nisu oružani, mada kakva je retorika i nekoj budućnosti možda da i takvi još nisu isključeni. RETORIKA je dignuta do maksimuma, kao nikad do sada, izgleda kao borba na život i smrt. Podsjeća na Afganistan, Talibani i Sjeverni savez, jedni protiv drugih. Vladajući uključili sve što imaju, od ratnih komadanata, dijelova Islamske zajednice, botova i robota, pa do Erdogana.Opozicija udara svojim portalima i botovima i  pokušava da bude ujedinjena makar oko zajedničkog kandidata za člana predsjedništva iz reda BOŠNJAKA.Ako bi stvari pojednostavili birači na ovim izborima biraju između toga “da im se ukine vjera, islam, ezan, selam, i proda država” i  druge opcije “da se rješimo korupcije, afera, krađa, odlaska mladih i slično”.

I HAJD ŠTO KAŽU BUDI PAMETAN.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

STROGO POVJERLJIVO!

Piše: Haris Sejdić Napomena: Kolumna je prvobitno bila objavljena na...

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović: Genocid nad Bošnjacima mi ne dozvoljava da mi nešto drugo bude prioritet u pisanju

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović, koja živi i stvara...

IZBORI 2022-POPULIZAM

Piše: Haris Sejdić Znamo li definiciju populizma ? Šta je...

Amna Popovac: Nametnuto do pola, a od pola kad će, ne zna se

Evo opet izbora i predizbornog trubljenja u ratne trube....