Ukusni sos: Pesto od bijelog luka i bosiljka

/

Pesto je sos porijeklom iz Đenove, a danas možete sami napraviti domaći pesto prema ugledu na tradicionalni italijanski. Proces pravljenja nije kompliciran, a sa ovim pestom možete da ukrasite pečenja i razne oblike mesa.

Sastojci za pesto sos: 1 šolja svježih listova bosiljka, 1 bijeli luk, četvrtina šolje pinjola (ili badema ili bundevinih sjemenki), sok od jednog limuna, četvrtina šolje ekstradjevičanskog maslinovog ulja, četvrtina kašičice soli, malo bibera.

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 190-200 stepeni Celzija. Ogulite ljusku sa bijelog luka, ali ne razdvajajte čehna, samo odrežite vrh. Umotajte u aluminijsku foliju sa izrezanom stranom okrenutom prema gore.
2. Stavite u mafin kalup, pa pecite 30 do 45 minuta.
3. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Pinjole popržite kratko u tavi na srednjoj temperaturi. Mješajte ih stalno i sklonite sa šporeta čim malo porumene.
4. U sjeckalicu za hranu ubacite bosiljak, limunov sok, dio maslinovog ulja i pinjole. Bijeli luk stavljate u smjesu tako što ga rukom pritisnete i čehna će “iskočiti”.
5. Sve dobro izmješajte, pa onda dodajte so, biber i preostalo maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu i vaš pesto je gotov. Pakujte ga u teglice i čuvajte u frižideru.

Izvor: Avaz.ba

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...