Njemačka razmatra razmještanje vojske u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

/

Njemačka od 2012. godine ne učestvuje u misiji EUFOR-a, ali Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova te zemlje navodno želi da rasporedi njemačku vojsku kako bi pružila podršku stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Prema mišljenju Baerbock, njemačke oružane snage treba uzeti učešće u EUFOR-ovoj misiji u Bosni i Hercegovini. Portal Pionner je objavio ovo u utorak pozivajući se na izvore bliske njemačkoj vladi.Prema informacijama, njemačke snage bi trebale biti raspoređene u misiji EUFOR Althea prije održavanja izbora planiranih za 2. oktobar 2022. godine.

Predstavnici stranke Zelenih su već razmjenili mišljenje sa koalicionim partnerima u Bundestagu o ovom pitanju. Nije poznat tačan broj trupa koje planiraju da razmisle, ali će se vjerovatno raditi o nekoliko desetina do par stotina vojnika.

Podsjetimo, EUFOR je u okviru svojih nadležnosti već pojačao kontigent u Bosni i Hercegovini sa dodatnih 500 vojnika te njegove snage trenutno broje ukupno 1.100 vojnika. Posljednje pojačanje se sastoji od vojnika iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Hrvatska počela graditi prelaz kod Gradiške

Izgradnja graničnog prelaza na brzoj cesti u završnoj fazi...

Lagumdžija potvrdio: Finalni prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a

Zlatko Lagumdžija, ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama...

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...