Danas nastavak suđenja Cikotiću, svjedoče tri svjedoka

Datum:

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje ministru sigurnosti u Vijeću ministara BiH Selmi Cikotiću, optuženom za zloupotrebu položaja dok je obavljao funkciju ministra odbrane, čime je oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM, objavljeno je iz ove pravosudne institucije.

Na ročištu bi trebalo da budu saslušani svjedoci Tužilaštva BiH Enes Huseinović, Mario Šego i Enisa Čaušević, te predočen izvještaj Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane.

Na prethodnom ročištu svjedok Tužilaštva BiH Dalibor Perić potvrdio je da su aneksi ugovora o prodaji viškova naoružanja zagrebačkoj firmi “Skaut” sačinjavani bez saglasnosti ili odluke Predsjedništva BiH.

Sredstva od prodaje nisu uplaćivana na jedinstveni račun

Perić, koji je bio član Komisije za rješavanje viškova naoružanja, posvjedočio je i da sredstva od prodaje nisu uplaćivana na jedinstveni račun odakle bi se, prema sporazumu, raspoređivala Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Ministarstvu odbrane.

On je konstatovao i da su se viškovi naoružanja rješavali uništavanjem, donacijom i prodajom, a da su sačinjavani novi aneksi osnovnog ugovora sa zagrebačkom firmom “Skaut” koji nisu imali odobrenje Predsjedništva BiH.

– Za sudbinu viškova naoružanja strogo je definisan put – kompletna dokumentacija ide na Komisiju, popratni akt ide u Predsjedništvo BiH koje može taj prijedlog da odobri ili odbije. Za anekse ugovora odnosno za prodaju firmi `Skaut` nismo imali popratni akt ni prema Komisiji ni prema Predsjedništvu BiH – rekao je Perić.

Prouzrokovao štetu po budžet BiH

Optužnica tereti Cikotića da je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je od 2009. do 2011. godine počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Potpisivanjem novih ugovora i aneksa ugovora Cikotić je firmi “Skaut” obezbijedio da, umjesto jedne vrste proizvoda, budu isporučeni drugi, noviji.

Nastavak suđenje zakazan je za 9 sati, piše Avaz.

Povezani postovi
Related

Fadil Novalić završio na crnoj listi SAD, ovo su detalji

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić stavljen je na crnu...

Tužilaštvo BiH i SIPA zaprimili i evidentirali 27 prijava građana povezanih sa izbornim procesom

Postupajući u dežurama određenim za dan Općih izbora u...

Svaki šesti stanovnik BiH ima minus na računu

Stručnjaci tvrde da se prekoračenje na računima sve češće...

Pet vanjskopolitičkih prioriteta za novi saziv Predsjedništva BiH

Na osnovu aktuelne političke situacije, međunarodne pozicije Bosne i...