Počela nastava u srednjim i Prvoj osnovnoj školi Maglaj

/

Školsko zvono zazvonilo za blizu 1.500 učenika

Školsko zvono u srednjim te Prvoj osnovnoj školi označilo je početak nove nastavne godine za blizu 1500 učenika. Življe je i na ulicama u Maglaju. U školama, hodnici su se ispunili grajom, a i učenici i nastavnici s nestrpljenjem su dočekali ponovni susret nakon gotovo pet mjeseci.

“Kada znamo kako je škola izgledala nakon 15. maja i kako izgleda sada, ne možmo a da ne budemo sretni. Predugo je sve ovo trajalo, poželili smo prijatelje i nastavnike”, rekla nama je Naida, učenica Prve osnovne škole.

A prije pet mjeseci slike u gradskim školama kataklizmične, mulj, uništen školski inventar, uposleni u borbi da očiste školski prostor. Svima je tada bilo gotovo nestvarno daće opet imati lijepe i funkcionalne škole. A imaju ih. Hol i učenice blješte bjelinom i čistoćom, na svim objektima postavljena je nova stolarija, škole su utopljene i sa novom fasadom, uvode se novi sistemi centralnog grijanja. Radovi u Prvoj osnovnoj školi, istina, još uvijek traju. Kako bi učenici bili bezbjedni, postavljeni su sigurni koridori. Nastava je organizovana u tri smjene, a časovi traju 30 minuta i ovakav način rada trajaće dvije sedmice koliko je potrebno da se okončaju svi preostali radovi.

“Ostalo je da se postavi fasada na tri strane objekta i da se završi poslovi na rekonstrukciji kotlovnice”, ističe direktor Prve osnovne škole Admir Gračić. Sanaciju sportske dvorane u ovoj školi dijelom je finansirala fondacija “Obrazovanje gradi BiH”, a lijepe vijesti stižu i iz Slovenije.

“U narednim danima očekujemo opremu koju donirana slovančka kompanija ELAN, nakon čega će se postaviti i podna obloga. Vjerujem da ćemo salu za nastavu tjelesnog koristiti već za dvije sedmice”, dodao je direktor Gračić.

U školama za sada nema zvaničnih informacija kako će se nadoknaditi izgubljeni nastavni dani.

“Kako su nam rekli iz Ministarstva ZDK i Pedagoškog zavoda još uvijek se traži modus kako da to uradimo na najbolji mogući način, a I da učenici ne budu preopterećeni“, rekla nam je direktorica Gimnazije Amela Hidić.

U školama još uvijek nisu opremljeni svi kabineti, u srednjim školama vjeruju da će uz pomoć donatora opremiti kabinete za hemiju, elektrotehniku, historiju, a kako obnova gradske sportske dvorane nije završena, učenici nemaju gdje obavljati ni nastavu tjelesnog.

U Mješovitoj srednjoj školi nije završeno ni opremanje radionica u kojima se izvodi praktična nastava.

“Nešto opreme donirala nam je Ambasada Švicarske u BiH, a ostalo ćemo pokušati putem projekata i donatora”, rekao nam je Ermin tanković, direktor MSŠ.

UNDP putem EU u obnovu škola u Maglaju ulaže 4,5 miliona KM, dok je opremanje preuzeo UNICEF. Krajem sedmice, u prisustvu visokih zvaničnika EU, škole u Maglaj i svečano bi trebale biti otvorene. Podsjećamo, učenici Osnovne škole Maglaj sa nastavom bi trebali početi u naredni ponedjeljak, 20. oktobra, piše Maglaj.net

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Mješovita srednja škola Tešanj prva na Kantonalnom takmičenju iz informatike

Učenici MSŠ iz Tešnja učestovali su na Kantonalnom takmičenju...

Firma H&HMT Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj " Jedan...

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...