Jednom gigant, uvijek gigant: Natron-Hayat među top 10 bh.izvoznika

/

Najveći uvoznici u BiH su godinama unazad uglavnom i njeni najveći izvoznici, što svakako negativno utiče na ukupnu strukturu bh. privrede, ocijenili su ekonomski analitičari.

Naime, suština je u tome da u tim najvećim poslovima BiH daje samo radnu snagu i neki mali dio domaćih sirovina, dok sve ostalo otpada na uvoz. Mišljenja bh. ekonomskih stručnjaka najbolje potvrđuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH o top deset uvoznika i izvoznika za ovu godinu, u kojima se iste firme kao lideri pojavljuju i na strani uvoza i na strani izvoza.

Tako su se među deset najvećih uvoznika – izvoznika iz BiH našli “Optima grupa” Banjaluka, “Prevent” Visoko, “Global Ispat – Koksna industrija” Lukavac, zatim “ArcelorMittal” Zenica, “Aluminij” Mostar, te Tvornica obuće “Sportek” Kotor Varoš. Sve to, prema mišljenju ekonomista, upućuje na činjenicu da BiH nema dovoljno repromaterijala za proizvodnju, te je prinuđena da ga uvozi i onda ovdje prerađuje. Inače, podaci UIO BiH o deset najveći uvoznika i izvoznika iz BiH pokazali su da BiH najviše uvozi sirovu naftu i gorivo, dok se najveći izvoz ostvaruje sa dijelovima za auto-industriju i nisko obrađenim sirovinama iz oblasti rudarstva. Igor Gavran, ekonomski stručnjak Spoljnotrgovinske komore BiH, potvrdio je da su već tradicionalno duži niz godina unazad najveći izvoznici iz BiH uglavnom i njeni najveći uvoznici.

“U suštini, kada pogledamo i poredimo uvoz i izvoz dobijemo prilično malu razliku u vrijednosti, koja je u stvari taj neki uloženi rad i dio domaćih sirovina”, rekao je Gavran. Prema njegovim riječima, vrlo često se dešava da kod lon poslova u tekstilu i proizvodnji obuće BiH bukvalno uvozi kompletno sve potrebne komponente.

“To, s jedne strane, pokazuje neodstatak domaćih repromaterijala, a sa druge strane u takvim aranžmanima je jedino i moguće raditi na ovaj način, jer ako mi na primjer u tekstilu nemamo svoju predionicu i svoj tekstil s porijeklom, jedina je mogućnost da ga uvezemo”, smatra Gavran i dodaje da sve to negativno utiče na ukupnu strukturu privrede u BiH. S tim u vezi, on je naveo primjer promjene odnosa u trgovini, kada je u pitanju oblast energetike, pokretanjem Rafinerije nafte u Brodu.

“Tada je značajno smanjen uvoz naftnih derivata, jer smo dobrim dijelom prešli na uvoz sirove nafte, koja se onda prerađuje. To je bio ogroman dobitak svake godine kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni”, istakao je on. Nešto slično bi se, kako je naveo, moglo uraditi i kada je u pitanju eksploatacija i prerada boksita u BiH, koji se vadi iz domaćih rudnika i prerađuje u glinicu u Zvorniku, prenosi Maglaj.info

“Kada bi se ta glinica dalje mogla prerađivati u BiH, primjera radi u mostarskom ‘Aluminiju’, i onda potpuno eliminisati potrebu za uvozom glinice u BiH, to bi bile stotine miliona KM svake godine manjeg uvoza i mnogo kvalitetnija dobit od izvoza”, smatra Gavran.

Top 10 uvoznika u BiH

 1. “Optima grupa” Banjaluka
 2. “Holdina” Sarajevo
 3. “Prevent” Visoko
 4. EFT Rudnik i TE Stanari
 5. Koksna industrija Lukavac
 6. “ArcelorMittal” Zenica
 7. “Aluminij” Mostar
 8. “Energoinvest” Sarajevo
 9. “Sportek” Kotor Varoš
 10. “Prevent Leather” Sarajevo

Top 10 izvoznika iz BiH

 1. “Prevent” Visoko
 2. “ArcelorMittal” Zenica
 3. “Aluminij” Mostar
 4. “Optima grupa” Banjaluka
 5. “Alumina” Zvornik
 6. Koksna industrija Lukavac
 7. “Borac” Travnik
 8. “Sportek” Kotor Varoš
 9. “Soda” Lukavac
 10. “Natron Hayat” Maglaj

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju...

ProCredit Bank, TRA i UTBiH o prekograničnom poravnanju emisije ugljika (CBAM)

ProCredit Bank, Udruženje termoenergetičara u Bosni i Hercegovini i...

Direktor Mann+Hummel: Svake godine rastemo, pokazujemo da se u BiH može uspjeti

Kompanija Mann+Hummel BA iz Tešnja, koja slovi za jednu...

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo na 25. Sajmu gospodarstva Mostar 2024

U utorak 16. aprila svečano je otvoren Međunarodni sajam...