Nikome u BiH nije do rata

/

Obraćanje Pedija Ešdauna, bivšeg visokog predstavnika, gornjem domu britanskog parlamenta i njegove slutnje da bi u BiH mogao da izbije rat “ukoliko bude nastavljeno sa destrukcijom države, a jačanjem entiteta”, izazvalo je burne reakcije u našoj zemlji.

Mišljenja bh. političkih faktora o snazi njegovog govora i dignitetu samog Ešdauna su podijeljena, no ipak svi se slažu u jednom: u ovom trenutku u BiH ne postoje nikakve pretpostavke za pripremanje rata, kao ni snage koje bi se upustile u jednu takvu avanturu.

Napad na Dodika

Ešdaun je, govoreći u britanskom Domu lordova o situaciji u BiH, istakao da BiH ide unazad “sedam dugih godina” te da su opći izbori “opet dali priliku istim ratnim vođama i onima koji su BiH vukli nazad da nastave destruktivne aktivnosti”. On je, između ostalog, kritikovao i Veliku Britaniju i EU, “jer su Dodiku dopustili da pokrene staru priču o secesiji koja je uzrokovala kontrareakciju sa bošnjačke strane”.

Na sve ovo Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a, kaže da se postavlja pitanja šta su Ešdaunove namjere.

“Mi s njim nemamo pozitivna iskustva, jer ono što je on radio nije bilo od interesa za RS, ali ni za demokratiju. Vjerujem da iza toga stoji namjera jačanja institucija u BiH, što RS sigurno neće dozvoliti”, navodi Bojić, dodajući da se od Ešdauna “ne može ništa drugo očekivati”.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a i član Izvršnog odbore ove stranke, kaže da su Ešdaunova obraćanja o Dodiku i RS “već postala anegdota”.

“On ne propušta nijednu priliku, nijedno obraćanje da ne spomene RS i predsjednika Dodika. Ali mi smo već odavno prestali da obraćamo pažnju na to”, ističe Majkićeva.

Zaključuje da političko djelovanje Ešdauna ima i svoju duboku pozadinu.

“Vjerovatno su ga dugoročno zadužili lobisti koji su ga dobro pazili kad je živio u BiH”, navodi ona.

Bez predratnog stanja

Ipak, Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, ima drugačije mišljenje o “uzrocima i posljedicama” Ešdaunovog govora, iako ne spori da je ovaj bivši visoki predstavnik “frustrirani političar”.

“Ešdaun se ovakvim izjavama pokazuje kao najveći saveznik Milorada Dodika, jer ovakvim izjavama on Dodiku daje argumentaciju za sve što radi”, ističe Ivanić.

Lider PDP-a smatra da, dok god postoje međunarodni zvaničnici poput Ešdauna, u BiH će jačati ekstremni pristupi politici.

“Na svu sreću, Pedi Ešdaun je sada samo penzioner, od čijih riječi više niko ne strepi”, zaključuje Ivanić.

Prema mišljenju Dragana Čavića, predsjednika NDP-a, Ešdaun više nema realnu sliku o stanju, “jer je dugo van političke realnosti BiH”.

“On sada više dramatizuje, s namjerom da se međunarodna zajednica ponovo aktivno uključi u rješavanje problema u BiH. Niko ovdje od nas ne vidi da je BiH u predratnom stanju”, ističe Čavić.

Podsjeća da se na domaćoj političkoj sceni ništa ne može dogoditi bez općeg konsenzusa.

“Ključ svega je u rukama onih koji će konstituisati vlast na nivou BiH i otkloniti prepreke za nastavak evropskog puta, što je najvažnije. Dakle, ja takve crne slutnje ne vidim, ali sam svjestan, kao i svi mi, da postoje zastoji”, navodi Čavić.

U Federaciji oprezni

Mišljenja političkih lidera iz FBiH o Ešdaunovom govoru su uglavnom suprotna. Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, ističe kako političke stranke moraju prihvatiti realnost “da rad na destrukciji države ne može donijeti ništa dobro”.

“Naravno da se bilo kakva podjela države BiH, koja bi podrazumijevala nastanak novih državica, ili prikldanasnje postojećim, ne bi mogla odvijati bez velikih potresa. Smatram da su danas svi politički faktori sazreli da vode realnu politiku, koja će ostaviti dovoljno prostora entitetima, ali ne na štetu BiH i njenih institucija”, ističe Osmanović.

On smatra da upozorenja koja je iznio Ešdaun imaju mjesta te da ih treba ozbiljno tretirati.

Emir Suljagić, član Predsjedništva Demokratske fronte (DF), kaže kako ne vjeruje u mogućnost novog rata.

“To iz prostog razloga, jer ne znam nikoga ko je raspoložen za nasilje. Međutim, bilo koji jednostrani pokušaj secesije ili insistiranje na daljim administrativnim podjelama, bio bi korak ka nasilju. Ne kažem da možda nema ljudi koji bi to željeli, ali ne vidim da se to događa”, zaključuje Suljagić.

Juče smo u više navrata pokušali da stupimo u kontakt i sa hrvatskim političkim prvacima kako bismo čuli i njihov stav, ali oni nisu odgovarali na naše pozive.

Pavić: Pritisak na RS

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, ističe da su djela i zakoni koje je nametnuo Ešdaun i danas izvor nestabilnosti u BiH.

“On ima najmanje pravo da govori o nečemu što se dešava u BiH. Mislim da je to svojevrsni pritisak na RS i zbog toga je sada najbitnije implementirati izborne rezultate, vratiti se uobičajenim poslovima i ne obraćati pažnju na bivše i prošle”, ističe Pavić, prenose Nezavisne novine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Penzioneri u FBiH koji penziju podižu preko banke dobili dodatni rok za preuzimanje čekova

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) obavijestio...

Elektroprivreda BiH uputila prijedlog za povećanje cijena električne energije

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK)...

CIK poništio tender za štampanje glasačkih listića, niko se nije javio

U okviru otvorenog postupka javne nabavke, danas u 14...

Za 4 mjeseca uvezli smo alkohola za 75,6 miliona maraka

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na...