Počela sjednica Predsjedništva SDP-a

Datum:

Sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine počela je danas popodne u Sarajevu.

U izjavi za Agenciju FENA Damir Hadžić je prije sastanka kazao da su danas pripreme za sjednicu Glavnog odbora koja će sutra biti održana.

– Definiranje osnovnih koraka vezanih za aktivnosti koje će nas dovesti do vanrednog kongresa, te praktično očekivanje da GO sutra donese tu odluku koja bi podrazumijevala da u narednih 40-ak dana dođemo do vanrednog kongresa i novog rukovodstva SDP-a – kazao je Hadžić.

Govoreći o radnoj grupi koja će napraviti radnu verziju Statuta, a koju čineSvetozar Pudarić, Nermin Nikšić i Lidija Korać, Hadžić je kazao da će danas vidjeti koji su to eventualni prijedlozi.

– Ali je sasvim sigurno da ćemo ući u javnu raspravu u okviru SDP-a koja će podrazumijevati statutarne promjene koje bi mogle dovesti u nekoj fazi da malo širi broj članova SDP-a donosi odluku o rukovodstvu partije – naglasio je Hadžić.

Članica Predsjedništva stranke Besima Borić smatra da je teško govoriti danas o statutarnim promjenama, te da je današnja sjednica u funkciji pripreme za sutrašnju koja je vrlo važna za sve što će se dalje raditi uključujući i to da se Glavni odbor odredi o Predsjedništvu SDP-a prema njegovim zaključcima.

Govoreći o odlukama koje GO donosi, kao najviši organ koji upravlja partijom između dva kongresa, kazala je da GO trenutno broji više od 100 članova, a za donošenje odluka je potrebna natpolovična većina.

Istakla je da je Predsjedništvo stranke je dužno da realizira odluke GO, te da će sutra na sjednici SDPBiH Glavni odbor stranke odlučiti o vanrednom kongresu.

– Sve važne odluke će sutra biti donesene. GO stranke je taj koji će raspravljati, ima moguće zaključke koje je ponudilo Predsjedništvo, a koje ćemo danas dopuniti i konkretizirati, ali sve zavisi od sutrašnje sjednice – rekla je Borić u izjavi za medije.

(FENA/dg/depo portal)

Povezani postovi
Related

Nevjerovatni rezultati na periferiji Doboja: Na jednom biračkom mjestu Dodik imao sve glasove

Centralna izborna komisija BiH objavila je nepotpune podatke za...

Policija o slučajevima iz Tuzle i Živinica: Nije bilo pokušaja otmice dječaka i djevojčice

Kantonalna policija opovrgla je informacije Druge osnovne škole iz...

Pronađena majka koja je ostavila bebu na stepeništu u Sarajevu

Pronađena je majka koja je ostavila bebu u  sarajevskom naselju...

Novalić: Nastavit ću da radim u interesu naroda, sviđalo se to nekome ili ne

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić se zahvalio građanima na...