Počela sjednica Predsjedništva SDP-a

/

Sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine počela je danas popodne u Sarajevu.

U izjavi za Agenciju FENA Damir Hadžić je prije sastanka kazao da su danas pripreme za sjednicu Glavnog odbora koja će sutra biti održana.

– Definiranje osnovnih koraka vezanih za aktivnosti koje će nas dovesti do vanrednog kongresa, te praktično očekivanje da GO sutra donese tu odluku koja bi podrazumijevala da u narednih 40-ak dana dođemo do vanrednog kongresa i novog rukovodstva SDP-a – kazao je Hadžić.

Govoreći o radnoj grupi koja će napraviti radnu verziju Statuta, a koju čineSvetozar Pudarić, Nermin Nikšić i Lidija Korać, Hadžić je kazao da će danas vidjeti koji su to eventualni prijedlozi.

– Ali je sasvim sigurno da ćemo ući u javnu raspravu u okviru SDP-a koja će podrazumijevati statutarne promjene koje bi mogle dovesti u nekoj fazi da malo širi broj članova SDP-a donosi odluku o rukovodstvu partije – naglasio je Hadžić.

Članica Predsjedništva stranke Besima Borić smatra da je teško govoriti danas o statutarnim promjenama, te da je današnja sjednica u funkciji pripreme za sutrašnju koja je vrlo važna za sve što će se dalje raditi uključujući i to da se Glavni odbor odredi o Predsjedništvu SDP-a prema njegovim zaključcima.

Govoreći o odlukama koje GO donosi, kao najviši organ koji upravlja partijom između dva kongresa, kazala je da GO trenutno broji više od 100 članova, a za donošenje odluka je potrebna natpolovična većina.

Istakla je da je Predsjedništvo stranke je dužno da realizira odluke GO, te da će sutra na sjednici SDPBiH Glavni odbor stranke odlučiti o vanrednom kongresu.

– Sve važne odluke će sutra biti donesene. GO stranke je taj koji će raspravljati, ima moguće zaključke koje je ponudilo Predsjedništvo, a koje ćemo danas dopuniti i konkretizirati, ali sve zavisi od sutrašnje sjednice – rekla je Borić u izjavi za medije.

(FENA/dg/depo portal)

Povezani postovi

Reagovalo udruženje: Usvojeni budžet FBiH je šamar poljoprivrednicima

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se nakon što je...

EU traži da BiH uvede vize Rusiji

Novi Savjet ministara BiH tek je stupio na dužnost,...

Temperatura i do minus 8, kakvo vrijeme nas očekuje za vikend

U BiH danas oblačno vrijeme većinom sa snijegom. Na...

Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto, izvezeno robe u vrijednosti preko milijardu eura

Iz Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine najviše...