Nakon što se utopilo 300 učenika: Zatražena smrtna kazna za kapetana trajketa Sewol

/

Tužilaštvo Južne Koreje zatražilo je smrtnu kaznu za kapetana trajekta “Sewol” zbog nesreće u kojoj je u aprilu poginulo više od 300 osoba, većinom srednjoškolaca.

“On je lagao i tražio izgovore. Nije pokazao ni trunku kajanja. Zato tražimo smrtnu kaznu”, rekao je tužilac na sudu, obrazlažući zahtjev za izricanje smrtne presude kapetanu trajekta Lee Joon-seoku (69).

Tužioci su zatražili kaznu doživotnog zatvora za tri visoka člana posade na suđenju kojim je, pored kapetana, obuhvaćeno još 14 osoba.

Lee i tri visoka člana posade optuženi su za “ubistvo putem namjernog zanemarivanja”, ali tužilaštvo smatra da samo kapetan treba biti osuđen na smrtnu kaznu, jer najveća odgovornost leži na njemu.

Posada prva pobjegla

Za preostalih 11 njegovih saradnika tužilaštvo je zatražilo kazne zatvora od 15 do 30 godina, prenose agencije.

Na trajektu “Sewol” nalazilo se 476 putnika i članova posade u trenutku nesreće koja se dogodila 16. aprila.

Samo su 174 osobe spašene u jednoj od najtežih nesreći u novijoj historiji Južne Koreje, a javnost je dodatno bila šokirana saznanjem da su kapetan Lee i većina članova posade među prvima ušli u spasilačke čamce i napustili trajekt, umjesto da spašavaju putnike.

Leejeva posada je, također, umjesto pružanja pomoći putnicima, i to pretežno učenicima koji su bili na izletu, izdala naredbu da svi ostanu na svojim mjestima iako je trajekt počeo tonuti, piše Al Jazeera Balkans

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pogledajte kako se Zagrepčaninu za nekoliko sekundi zapalio električni romobil (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa jednog parkinga,...

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...