Građani ogorčeni: U čemu je razlika između Rastodera i Masle?

/

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Nerminu Masli (1987.) koji je u petak navečer usmrtio pješakinju K.J. (57) u Sarajevu, piše novinska agencija Patria.


Ovakvu odluku Sud u Sarajevu je obrazložio kako je pritvor određen jer bi njegovim puštanjem na slbodu javnost bila uznemirena, a odmah nakon objavljivanja ove vijesti na društvenim mrežama krenula je priča o sličnom slučaju kada je 1. aprila u Nedžarićima smrtno stradala Hava Dovadžija (1987.) koju je usmrtio Semir Rastoder.

Građani okupljeni u grupi „Zaustavimo teror nad građanima Sarajeva. Pravda za Havu Dovadžiju“ pitaju u čemu je razlika između Rastodera i Masle.

Naime, Rastoder je sve vrijeme na slobodi uprkos činjenici da su organizirani i protesti nezadovoljstva zbog puštanja na slobodu Rastodera.

– Tada javnost očito nije bila uznemirena. Ne znam, sve je predugo trajalo, ali konačno se jednom mora stati ukraj trkačima na sarajevskim cestama – kaže jedan član pomenute grupe.

Podsjećamo da je istraga u vezi sa smrću Have Dovadžija, majke dvoje malodobne djece trajala šest mjeseci, a da je tek prije nekoliko dana podignuta optužnica protiv Rastodera koji se tereti za teško krivično djelo ugrožavanja javnog saobraćaja.

Građani okupljeni u Facebook grupi „Zaustavimo teror nad građanima Sarajeva! Pravda za Havu i druge žrtve!“ već skoro sedam mjeseci prate (ne)rad nadležnog tužilaštva očekujući gore navednu vijest!

– Ta vijest bi imala značaj da je došla prije pola godine da je tužilaštvo radilo svoj posao kako bi ga trebalo raditi po zakonu. Podsjećamo da je zakonski rok za podizanje optužnice šest mjeseci od dana pokretanja istrage nakon čega kolegij tužilaštva mora preduzeti sve mjere da se optužnica podnese što prije. U ovom slučaju, koji je sa pravno-kriminalističkog aspekta jasan, tužilaštvo nije bilo u stanju izvršiti optuživanje u zakonskom roku pa se opravdano pitamo kakav je rad tužilaštva u složenijim slučajevima korupcije, organiziranog kriminala, ratnih zločina i drugih teških krivičnih djela – navode iz ove grupe, piše Patria.

(Bh-index)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Da li ste znali da se u Teheranu nalazi ulica Bosne i Hercegovine?

U srcu iranske prijestolnice Teherana, među bezbrojnim ulicama i...

Objavljena prosječna plata u FBiH: Zabilježen nominalni rast

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za april...

Novi val prevara putem interneta: Za neprovođenje “istrage” 3.850 eura, pa ako uspije – uspije

Građani BiH suočeni su s novim valom ucjena putem...