U BiH samo u posljednje tri godine prodano više od 80 djece

/

Maloljetna djevojčica koju je O.N. iz Sarajeva prodao S.N. iz Goražda romske je nacionalnosti, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).


Mediji su jučer objavili kako policija u Goraždu sumnja da je S.N., iz mjesta Podhranjen, kod ovog grada, u Sarajevu od O.N. kupio četrnaestogodišnju djevojčicu. Slučaje je predat Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koja dalje istažuje ovaj predmet.

 

– Podhranjeni kod Goražda su romsko naselje, i mislimo da ovo nije prvi put da se tamo odvija trgovina djecom. Ali, o tome niko ne govori i niko se ozbiljnije u državi ne bavi ovom problematikom – kaže sagovornik Patrie.

 

Trgovina djecom u BiH uzela je sve više maha, a da je u posljednje vrijeme stanje dramatično pokazuju i mnoga istraživanja Ministarstva sigurnosti i nevladinog sektora.

 

Prema zvaničnim podacima u BiH je u posljednje tri godine zabilježen više od 80 slučaj trgovine djecom. A, to je, prema mišljenju stručnjaka, daleko ispod stvarnog broja koji je mnogo veći od ovog.

 

U Ministarstvu sigurnosti BiH naglašavaju da većina djece koja su žrtve trgovine ljudima dolaze iz porodica bez jednog ili oba roditelja, siromašnih porodica, romskih porodica, a često se dešava da su to i osobe sa invaliditetom.

 

U Bosni i Hercegovini se ne trguje samo djecom koja su iz Bosne i Hercegovine, već ona dolaze i iz susjednih zemalja: Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

 

Portparolka ombudsmana za djecu Republike Srpske, Vesna Popović,ranije je upozorila da je trgovina djecom sve češća pojava u BiH, a koja vodi do dječije prostitucije i dječije pornografije.

 

Stejt department prošle je godine iznio šokantne podatke, u kojima se navodi kako je i policija u BiH umiješana u trgovinu djecom.

 

– Pripadnici policijskih struktura u BiH umiješani su u trgovinu ljudima, navedeno je u najnovijem izvještaju o trgovini ljudima za 2012. godinu američkog Stejt departmenta.

 

– Prema dostupnim izvještajima, saučesništvo policije u krivičnim djelima trgovine ljudima, kao i neosjetljivost vlasti prema djeci žrtvama trafikinga, otežavaju izvođenje počinilaca ovih djela pred lice pravde – upozoravaju u Stejt departmentu.

 

Iako je, istaknuto je dalje u tom izvještaju, bilo određenog napretka, vlasti BiH i dalje ne ispunjavaju ni minimum standarda u cilju eliminacije trgovine ljudima, prenosi NAP.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Islamska zajednica u BiH utvrdila cijenu kurbana za ovu godinu

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na jučerašnjoj...

Zbog višegodišnjih sudskih sporova: Odmarališta u Neumu 30 godina bez obnove

Gotovo tri decenije brojni devastirani objekti u našem jedinom...

Ugašen proizvodni pogon bh. giganta nakon 132 godine rada

Pogon Koksare u okviru kompanije ArcelorMittal Zenica zatvoren je...

Sladić objavio kakvo nas vrijeme očekuje za prvi maj

U ponedjeljak se očekuje sunčano vrijeme sa slabim vjetrom...