Rasprava o BiH izazvala tenzije u Ujedinjenim nacijama

Datum:

SARAJEVO – Rusija je sinoć pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) odbacila da pruži podršku produženju misiji mirovnih snaga Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA). Rusija je u utorak odbila da podrži rezoluciju UN-a o Bosni i Hercegovini …


… za koju Moskva tvrdi da će gurnuti zemlju prema integraciji u NATO i Evropsku uniju. Ruski ambasador je bio suzdržan tokom glasanja. 

Ipak, ostale zemlje Vijeća sigurnosti UN-a u utorak su glasale za produženje vojne operacije EU-a na još jednu godinu dok je Rusija bila uzdržana.

Ruski ambasador u UN-u Vitaly Churkin istakao je da je EUFOR, koji se u BiH nalazi više od 10 godina, igrao značajnu ulogu u BiH nakon rata 1992-1995.

“Ali istovremeno, mi smo protiv međunarodnog prisustva u oblasti sigurnosti koje bi se moglo posmatrati kao instrument za ubrzanje integracije te zemlje u Evropsku uniju i NATO”, rekao je on.

Francuski diplomata Philippe Bertoux je pak kazao kako se Rusija prethodnih godina nije protivila snagama EU-a u regionu napominjući da je takav korak Moskve opasan i samo izaziva nove tenzije.

“Rusija unosi lošu atmosferu iz Ukrajine u neko drugo pitanje. To je opasna igra”, napisao je Bertoux na svome Twitter profilu.

Britanski diplomata Michael Tatham smatra da Rusija ne želi da BiH napreduje prema EU i NATO-u.

“Opstruktivna pozicija Rusije u UN-u pokazuje prezir podršci BiH u smjeru zemlje prema euro-atlantskim integracijama”, rekao je Tatham.

Američki mediji smatraju kako glasanje o produženju misije mirovnih snaga EU-a jasno pokazuje tenzije između Rusije i Zapada tokom posljednjih mjeseci.

Mirovne snage poznatije kao EUFOR imaju za cilj da smire tenzije u BiH koju je od 1992. do 1995. godine zadesio rat.

S druge strane, visoki predstavnik Valentin Inzko jučer se obratio Vijeću sigurnosti UN-a i prezentirao svoj šestomjesečni izvještaj u vezi sa provedbom mira u Bosni i Hercegovini gdje je kazao kako je BiH na silaznoj putanji od 2006. godine.

Naglasio je u svome obračanju da je integracija regiona u Evropsku uniju, uključujući Bosnu i Hercegovinu, mnogo više od prosperiteta i podizanja standarda jer, kako je kazao, “ovdje se radi o iscjeljivanju rana iz prošlosti i omogućavanju građanima u regionu da ponovo žive sa svojim sunarodnjacima bez granica”.

(Vijesti.ba/AA)

Povezani postovi
Related

BMW-om divljao na autoputu: Vozio nevjerovatnih 252,8 kilometara na sat

Saobraćajna policija je na autoputu Miloš Veliki, kod Obrenovca u...

Rekordan broj djece koja su propustila vakcinu protiv ospica

Rekordno visok broj od gotovo 40 miliona djece širom...

Nestašica jaja u Velikoj Britaniji

Velika Britanija suočena je sa novim problemom u snabdijevanjem...

Jak zemljotres pogodio Tursku: Desetine povrijeđenih, jedna osoba u panici skočila sa balkona

Jak zemljotres pogodio je jutros rano Tursku, objavili su...