Rasprava o BiH izazvala tenzije u Ujedinjenim nacijama

/

SARAJEVO – Rusija je sinoć pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) odbacila da pruži podršku produženju misiji mirovnih snaga Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA). Rusija je u utorak odbila da podrži rezoluciju UN-a o Bosni i Hercegovini …


… za koju Moskva tvrdi da će gurnuti zemlju prema integraciji u NATO i Evropsku uniju. Ruski ambasador je bio suzdržan tokom glasanja. 

Ipak, ostale zemlje Vijeća sigurnosti UN-a u utorak su glasale za produženje vojne operacije EU-a na još jednu godinu dok je Rusija bila uzdržana.

Ruski ambasador u UN-u Vitaly Churkin istakao je da je EUFOR, koji se u BiH nalazi više od 10 godina, igrao značajnu ulogu u BiH nakon rata 1992-1995.

“Ali istovremeno, mi smo protiv međunarodnog prisustva u oblasti sigurnosti koje bi se moglo posmatrati kao instrument za ubrzanje integracije te zemlje u Evropsku uniju i NATO”, rekao je on.

Francuski diplomata Philippe Bertoux je pak kazao kako se Rusija prethodnih godina nije protivila snagama EU-a u regionu napominjući da je takav korak Moskve opasan i samo izaziva nove tenzije.

“Rusija unosi lošu atmosferu iz Ukrajine u neko drugo pitanje. To je opasna igra”, napisao je Bertoux na svome Twitter profilu.

Britanski diplomata Michael Tatham smatra da Rusija ne želi da BiH napreduje prema EU i NATO-u.

“Opstruktivna pozicija Rusije u UN-u pokazuje prezir podršci BiH u smjeru zemlje prema euro-atlantskim integracijama”, rekao je Tatham.

Američki mediji smatraju kako glasanje o produženju misije mirovnih snaga EU-a jasno pokazuje tenzije između Rusije i Zapada tokom posljednjih mjeseci.

Mirovne snage poznatije kao EUFOR imaju za cilj da smire tenzije u BiH koju je od 1992. do 1995. godine zadesio rat.

S druge strane, visoki predstavnik Valentin Inzko jučer se obratio Vijeću sigurnosti UN-a i prezentirao svoj šestomjesečni izvještaj u vezi sa provedbom mira u Bosni i Hercegovini gdje je kazao kako je BiH na silaznoj putanji od 2006. godine.

Naglasio je u svome obračanju da je integracija regiona u Evropsku uniju, uključujući Bosnu i Hercegovinu, mnogo više od prosperiteta i podizanja standarda jer, kako je kazao, “ovdje se radi o iscjeljivanju rana iz prošlosti i omogućavanju građanima u regionu da ponovo žive sa svojim sunarodnjacima bez granica”.





(Vijesti.ba/AA)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...