Kod Doboja se gradi fabrika za preradu voća i povrća

/

U Ševarlijama kod Doboja u toku je izgradnja fabrike za preradu voća i povrća, kojom će se osigurati oko 300 radnih mjesta. Projekt se realizira posredstvom Udruženja „Bosanskohercegovačko-azerbejdžansko prijateljstvo”, koje je osnovano 2011. godine u Sarajevu.


Pomoć Fondacije

Ovo udruženje je u našoj zemlji realiziralo nekoliko vrijednih projekata koje je pomogla Fondacija „Haydar Aliyev” iz Azerbejdžana posredstvom ambasade ove zemlje na čijem je čelu Eldar Hasanov.

Prema informacijama koje nam je dao Samir Šibonjić, predsjednik ovog udruženja, trenutno se realizira jedan od značajnijih privrednih projekata – izgradnja jedne od najvećih fabrika za preradu voća i povrća u BiH.

– Investitor izgradnje fabrike u Ševarlijama, općina Doboj, jeste firma “Benkons Bosna”, kćerka firma kompanije “Gilan Holding Benkons” iz Azerbejdžana. U pitanju je jedan od najvećih prerađivača voća i povrća u toj zemlji. Ukupna investicija je 44 miliona eura. Izgradnja je počela u julu ove godine, a početak proizvodnje očekuje se do kraja 2015. – kaže Šibonjić, koji je direktno uključen u ove poslove.

Kapacitet fabrike bit će oko 300 radnika, dok je dvostruko veći broj proizvođača koji će biti uključeni prilikom otkupa voća i povrća. Kako saznajemo, konačan proizvod nosit će oznaku domaćeg brenda „Bosanka”.

UN-ov certifikat

Projekt izgradnje fabrike u Ševarlijama dobio je certifikat „Projekt povjerenja” od UN-a.

– Cilj Udruženja „Bosanskohercegovačko-azerbejdžansko prijateljstvo” jeste razvijanje privrednih, kulturnih i sportskih veza naše zemlje i Azerbejdžana – kaže Šibonjić, koji je i direktor preduzeća “Has-SA” Žepče.

Inače, sjedište Ambasade Azerbejdžana za Srbiju, BiH i Crnu Goru nalazi se u Beogradu.(avaz.ba/antena radio)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Tešanj: Tokom vikenda rođeno pet beba

Kako stoji u izvještaju Službe civilne zaštite, na porođajnom...

Tešanj: Adnan Lihić napustio SDA ?!

Kako nezvanično saznajemo, dugogodišnji član  užeg rukovodstva SDA Tešanj,...

Amina Kopić: Učenica generacije 2020 – 2024 “JU Srednje tehničke škole” Tešanj

Učenica generacije "JU Srednje tehničke škole" Tešanj je Amina...

Narcis Halilović predsjednik Bosanskog pozorišta Tešanj: U kulturu se jako malo ulaže

Gost našeg podcasta bio je Narcis Halilović, koji je...