I sestra otišla u Siriju

/

Zeničanka Sabiha Omerdić Seka, sestra Sejdina Omerdića koji je poginuo kao islamski dobrovoljac u Siriji sredinom septembra, otputovala je u Siriju u namjeri da se pridruži dobrovoljcima ISIL-a u toj zemlji.


Ona je prije nešto više od dva mjeseca, neposredno pred pogibiju brata, počela nositi nikab, a istovremeno je prestala dolaziti na radno mjesto u jednoj zeničkoj firmi pod izgovorom da je bolesna.

 

– Rekla nam je da je, ko god da nas nešto upita, ona za šefove na bolovanju i da je tako najbolje dok ne završi ono što je započela. Nismo shvatali šta. Iako smo se dotad družile svakodnevno, samo je “prevrnula” i počela nas sve izbjegavati, a nisu uspjeli ni naši pokušaji da joj odemo na žalost kad smo u medijima vidjeli da joj je brat poginuo u Siriji, iako smo se družile i s njom i rahmetli Sejdinom. Onda smo je sreli u gradu i rekla je da ide nastaviti tamo gdje je brat stao, pomagati muslimane i da želi biti s njegovim saborcima, ljudima od islama – ispričala nam je Sabihina bivša radna kolegica.   Dodala je da je „Seka preko noći ugasila i svoj Facebook profil i prestala odgovarati na telefonske pozive prijateljica i kolegica iz firme“.

 

Sabihin odlazak u Siriju ovog vikenda potvrdio nam je i rođak porodice Sejdić, koji nam je kazao da su rahmetli Sejdin, Sabiha i još jedna sestra, koja je u Zenici, djeca rastavljenih roditelja. Kaže da su se Sabiha i Sejdin islamu posvetili na način koji nije tradicionalni bosanski tek prije godinu-dvije, kroz druženje s odranije poznatim agitatorima odlaska u Siriju. Navodno, imaju još jednu sestru, koja živi u inozemstvu.

 

– Nagovarali su nas da s njima idemo na predavanja koja su održavana na dvije lokacije, u Travničkoj ulici i Babinoj Rijeci, o kojima pola Zenice priča, ali ih niko ne sprečava, jer su samo “predavanja”. Onda se počnu zaobilaziti džamije, efendije Islamske zajednice i odlazi se u mesdžide pod njihovom kontrolom, što je uglavnom priprema za odlazak u Siriju, Irak… Vjerujem da policija zna da su to mesdžidi u Gradišću na putu prema Stranjanima, da su to sela u kojima su se organizirale pristalice takvog poimanja islama – kazao nam je njihov rođak.

 

Sejdin Omerdić poginuo je sredinom septembra u blizini grada Ajn el-Arab, na sjeveru Sirije, a smrt S'ad el-Bosni, kako su ga zvali, na društvenim mrežama prva je objavila upravo sestra Sabiha. Prema nezvaničnim podacima, ona je s još nekoliko osoba iz Zenice i okoline ovog vikenda otputovala za Tursku, odakle se uhodanim kanalima ilegalno prebacuje na teritorij pod kontrolom ISIL-a.

(zenica blog)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Važna informacija za vozače: Za koje zemlje je potrebno ponijeti dokument zelena karta

Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini podsjetio je...

Ko ima pravo na porodičnu penziju i može li paralelno i raditi?

Nosilac porodične penzije ne može raditi i primati penziju....

Konačno pojašnjenje NOS BiH: Evo zbog čega je došlo do nestanka struje

“Dana 21.06.2024.godine, u 12:24 časa došlo je do raspada...

Jaka kiša “potopila” dijelove Bužima i Velike Kladuše, građani i mehanizacija na terenu

Snažno nevrijeme praćeno velikom količinom padavina zahvatilo je tokom...