I sestra otišla u Siriju

/

Zeničanka Sabiha Omerdić Seka, sestra Sejdina Omerdića koji je poginuo kao islamski dobrovoljac u Siriji sredinom septembra, otputovala je u Siriju u namjeri da se pridruži dobrovoljcima ISIL-a u toj zemlji.


Ona je prije nešto više od dva mjeseca, neposredno pred pogibiju brata, počela nositi nikab, a istovremeno je prestala dolaziti na radno mjesto u jednoj zeničkoj firmi pod izgovorom da je bolesna.

 

– Rekla nam je da je, ko god da nas nešto upita, ona za šefove na bolovanju i da je tako najbolje dok ne završi ono što je započela. Nismo shvatali šta. Iako smo se dotad družile svakodnevno, samo je “prevrnula” i počela nas sve izbjegavati, a nisu uspjeli ni naši pokušaji da joj odemo na žalost kad smo u medijima vidjeli da joj je brat poginuo u Siriji, iako smo se družile i s njom i rahmetli Sejdinom. Onda smo je sreli u gradu i rekla je da ide nastaviti tamo gdje je brat stao, pomagati muslimane i da želi biti s njegovim saborcima, ljudima od islama – ispričala nam je Sabihina bivša radna kolegica.   Dodala je da je „Seka preko noći ugasila i svoj Facebook profil i prestala odgovarati na telefonske pozive prijateljica i kolegica iz firme“.

 

Sabihin odlazak u Siriju ovog vikenda potvrdio nam je i rođak porodice Sejdić, koji nam je kazao da su rahmetli Sejdin, Sabiha i još jedna sestra, koja je u Zenici, djeca rastavljenih roditelja. Kaže da su se Sabiha i Sejdin islamu posvetili na način koji nije tradicionalni bosanski tek prije godinu-dvije, kroz druženje s odranije poznatim agitatorima odlaska u Siriju. Navodno, imaju još jednu sestru, koja živi u inozemstvu.

 

– Nagovarali su nas da s njima idemo na predavanja koja su održavana na dvije lokacije, u Travničkoj ulici i Babinoj Rijeci, o kojima pola Zenice priča, ali ih niko ne sprečava, jer su samo “predavanja”. Onda se počnu zaobilaziti džamije, efendije Islamske zajednice i odlazi se u mesdžide pod njihovom kontrolom, što je uglavnom priprema za odlazak u Siriju, Irak… Vjerujem da policija zna da su to mesdžidi u Gradišću na putu prema Stranjanima, da su to sela u kojima su se organizirale pristalice takvog poimanja islama – kazao nam je njihov rođak.

 

Sejdin Omerdić poginuo je sredinom septembra u blizini grada Ajn el-Arab, na sjeveru Sirije, a smrt S'ad el-Bosni, kako su ga zvali, na društvenim mrežama prva je objavila upravo sestra Sabiha. Prema nezvaničnim podacima, ona je s još nekoliko osoba iz Zenice i okoline ovog vikenda otputovala za Tursku, odakle se uhodanim kanalima ilegalno prebacuje na teritorij pod kontrolom ISIL-a.

(zenica blog)

Povezani postovi

Tokom noći zemljotres zatresao dio BiH, Hercegovce probudio iz sna

Zemljotres je kasno sinoć pogodio Hercegovinu, sa epicentrom u...

Podsjetnik na 1. mart: Šta je referendum i ko je sve priznao BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan...

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...