Napetost, nesanica, kašalj… zbog vremenskih (ne)prilika

/

Zbog neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine u posljednje vrijeme pojačan je priliv pacijenata u Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.


“Imamo znatno veći broj pacijenata nego što je uobičajeno za Hitnu pomoć. Zbog povišene temperature vani dosta je viroza i pacijenti se obraćaju s visokim temperaturama, kašljem, smetnjama prilikom disanja”, kazala je Agenciji Fena doktorica iz Hitne medicinske pomoći KS-a prim. dr. Enisa Bećarević.

Naglasila je da se “sve to može riješiti u početku i u kućnim uvjetima”.

“Pacijenti moraju da malo odleže, da uzimaju tople napitke, c vitamin, simptomatsku terapiju. Ukoliko bi te smetnje trajale duže trebaju se javiti svom porodičnom ljekaru”, kazala je prim. dr. Bećarević.

Dodala je da je “vlažno vrijeme doprinijelo pogoršanju zdravstvenog stanja hroničnih bolesnika, pa se u Hitnu pomoć javljaju pacijenti sa smetnjama disanja, bolesnici s hroničnim opstruktivnim bolestima, i kardiovaskularnim problemima kao što su smetnje kod povišenog krvnog pritiska”.

“Sve to uzrokuje dodatnu nervozu, napetost, nesanicu i sve se zajedno odrazi na cjelokupno zdravstveno stanje pacijenata”, kazala je prim. dr Bećarević.

Prema njenim riječima u Hitnu pomoć “uglavnom u toku dana javi se od 60 do 100 pacijenata, a vikendom u toku jedne smjene čak i do 160 pacijenata”.

“A to sve ne mogu biti urgentna stanja, zato preporučujemo da pacijenti idu i u svoje ambulante porodične medicine i domove zdravlja”, kazala je prim. dr. Bećarević.

(Bh-index)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Papreno ljetovanje za četvoročlanu porodicu u Makarskoj

Četvoročlana porodica koja se odluči da ovog ljeta sedmodnevni...

U Hitnoj pomoći povećan broj osoba sa ugrizom krpelja

U narednim danima u Bosni i Hercegovini očekuju se...

Šejla Zonić iz Tuzle je pobjednica Zvezda Granda

Šejla Zonić proglašena je pobjednikom ovogodišnje sezone Zvezda Granda...

Nakon što je fizički napao Karleušu: Tošić doveden u policiju, imao 0,87 promila alkohola u krvi

Pjevačica Jelena Karleuša prijavila je jutros da ju je...