SCS: Skuplji studentski smještaj

/

Istekao je rok da Studentskom centru Sarajevo kantoni dostave odgovore da li će subvencionirati povećanje cijene smještaja studenata u domovima za 45 maraka, ovoj ustanovi jedino je pisani odgovor dostavio Tuzlanski kanton. Ovaj kanton, prema riječima Emira Kadrića, direktora Studentskog centra, planirat će sredstva za ovu namjenu, a usmeno obećanje dala je i Vlada FBiH, dok Srednjobosanski, Zeničko-dobojski, Unsko-sanski i Hercegovačko-neretvanski nisu ništa odgovorili.

 

Bez obzir na sve, Kadrić ističe da će od 1. januara 2015. godine smještaj u studentskim domovima biti skuplji za 45 KM. Umjesto dosadašnjih 189 KM, kantoni bi trebali plaćati 219 KM subvencije, a studenti umjesto 130, 145 KM.

 

– Mi ćemo sačekati pošto do praznika Dana državnosti, a nakon toga ćemo imati Upravni odbor na kojem ćemo donijeti odluku u smislu dobijanja saglasnosti za korekciju cijene od našeg osnivača KS-a. Od 1. januara će sigurno smještaj poskupjeti, tako da će studenti koji budu imali obezbijeđenu subvenciju od svog kantona morati plaćati samo 15 KM, a oni koji to nemaju svih 45 KM, kazao je Kadrić. On je poručio da ukoliko studenti budu željeli iskazati svoje nezadovoljstvo, onda to trebaju učiniti pred ministarstvima i vladama kantona iz kojih dolaze, a ne pred zgradom Kantona Sarajevo ili studentskog centra jer oni nemaju ništa s tim.

 

– Žalosno je da neko nema razumijevanja za ovu djecu. Uvijek sam govorio i ponavljam da ovo povećanje cijene ne treba da ide na teret studenata, jer oni jedva da imaju priuštiti boravak u domu. Zbog toga apelujem na kantone da iznađu taj novac, navodi Kadrić, te podsjeća da je posljednja korekcija cijena smještaja u studentskim domovima u KS-u urađena 2008. godine, a da su od tada cijene električne energije, vode, komunalija i hrane drastično povećane.

 

– Sada se mogu očekivati i nova poskupljenja, a mi smo u dugovima još odranije. Zato je neophodno korigovati cijenu iako nisam siguran ni da je 45 KM dovoljno, tvrdi Kadrić.

(zenicablog)

Povezani postovi

Sindikalna potrošačka korpa se opasno približila 3.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...

Ko su najveći uvoznici u BiH?

U prva tri mjeseca 2024. godine najveći uvoznik na...

Gdje sve možemo letjeti iz BiH: Za Istanbul čak 34 leta sedmično sa sarajevskog aerodroma

Na koje sve destinacije možemo letjeti iz Sarajeva, Mostara...