SCS: Skuplji studentski smještaj

/

Istekao je rok da Studentskom centru Sarajevo kantoni dostave odgovore da li će subvencionirati povećanje cijene smještaja studenata u domovima za 45 maraka, ovoj ustanovi jedino je pisani odgovor dostavio Tuzlanski kanton. Ovaj kanton, prema riječima Emira Kadrića, direktora Studentskog centra, planirat će sredstva za ovu namjenu, a usmeno obećanje dala je i Vlada FBiH, dok Srednjobosanski, Zeničko-dobojski, Unsko-sanski i Hercegovačko-neretvanski nisu ništa odgovorili.

 

Bez obzir na sve, Kadrić ističe da će od 1. januara 2015. godine smještaj u studentskim domovima biti skuplji za 45 KM. Umjesto dosadašnjih 189 KM, kantoni bi trebali plaćati 219 KM subvencije, a studenti umjesto 130, 145 KM.

 

– Mi ćemo sačekati pošto do praznika Dana državnosti, a nakon toga ćemo imati Upravni odbor na kojem ćemo donijeti odluku u smislu dobijanja saglasnosti za korekciju cijene od našeg osnivača KS-a. Od 1. januara će sigurno smještaj poskupjeti, tako da će studenti koji budu imali obezbijeđenu subvenciju od svog kantona morati plaćati samo 15 KM, a oni koji to nemaju svih 45 KM, kazao je Kadrić. On je poručio da ukoliko studenti budu željeli iskazati svoje nezadovoljstvo, onda to trebaju učiniti pred ministarstvima i vladama kantona iz kojih dolaze, a ne pred zgradom Kantona Sarajevo ili studentskog centra jer oni nemaju ništa s tim.

 

– Žalosno je da neko nema razumijevanja za ovu djecu. Uvijek sam govorio i ponavljam da ovo povećanje cijene ne treba da ide na teret studenata, jer oni jedva da imaju priuštiti boravak u domu. Zbog toga apelujem na kantone da iznađu taj novac, navodi Kadrić, te podsjeća da je posljednja korekcija cijena smještaja u studentskim domovima u KS-u urađena 2008. godine, a da su od tada cijene električne energije, vode, komunalija i hrane drastično povećane.

 

– Sada se mogu očekivati i nova poskupljenja, a mi smo u dugovima još odranije. Zato je neophodno korigovati cijenu iako nisam siguran ni da je 45 KM dovoljno, tvrdi Kadrić.

(zenicablog)

Povezani postovi

Satnica u BiH šest puta manja od prosjeka u EU

Prosječna satnica zaposlenih u BiH, ako pretpostavimo da imaju...

BiH: Oko 50 posto mladih nakon stručnog osposobljavanja odlazi u inostranstvo

Bosna i Hercegovina se ubraja u demografski najugroženije države...

Naša država zauzela neslavno prvo mjesto: BiH ima najzagađeniji zrak u Evropi

Bosna i Hercegovina zauzela je nezavidno prvo mjesto kada...

Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve

Ispijanje kahve na našim prostorima je ritual koji nas...