Skandalozna presuda: Sud kažnjava majke Srebrenice

Datum:

SREBRENICA – Zbog incidenta koji se prošle godine desio u Kravici kod Srebrenice 13. jula, kada je oko 150 Bošnjaka, uglavnom žena, došlo obilježiti godišnjicu stradanja više od 1.200 Bošnjaka, ubijenih nakon pada Srebrenice 1995. godine, Osnovni sud u …


… Srebrenici izrekao je skandaloznu presudu. Novčanom kaznom od 200 KM kažnjena je Zumra Šehomerović. Bila je u povorci koja je došla položiti cvijeće i odati počast nevino ubijenim žrtvama. Nakon što ih je policija pokušala spriječiti u tome, povorka je probila kordon policije i ušla u krug poljoprivredne zadruge gdje su prije 18. godina ubijeni nedužni civili. Sud u Srebrenici Šehomanović na teret stavlja da je tog dana ozlijedila pripadnika specijalne policije MUP-a RS.

Na svoju kaznu čeka i Sabra Kulenović, kao i druge žene iz povrke, koje također očekuju da će biti kažnjene novčanom kaznom.

Prošle godine 13. jula prvi put nakon srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu, članovi porodica žrtava genocida ušli su u hangar u Kravici, mjesto gdje se dogodio jedan od najvećih zločina u istočnoj Bosni nakon pada Srebrenice.

Policija je povruku, kao i prethodnih godina, pokušala spriječiti, no više od 150 članova porodica ubijenih Bošnjaka uspjeli su se probiti do bivšeg stratiša i položiti cvijeće. U naguravanju učesnika povorke i specijalne policije nekoliko žena zadobilo je tjelesne povrede, nakon čega im je ukazana ljekarska pomoć u Domu zdravlja u Kladnju.

Učesnice povorke ostale su iznenađene kada je Sud u Srebrenici donio presudu u kojoj se navodi da je Zumra Šehomanović nanijela ozlijede pripadnicima specijalne policije, te da zbog toga mora platiti novčanu odštetu.

Sabra Kulenović, u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kaže da je razočarana odlukom Suda u Srebrenici. Na presudu gleda kao na još jednu provokaciju žrtvama srebreničkog genocida, koje nisu prestale ni 19 godina nakon zločina.

“Nikome nije jasno kako sud može reći da je žena u sandalama nanijela ozljede policajcu, specijalcu, koji je u tom trenutku bio pod punom spremom”, kaže Kulenović.

“Sa tog incidenta postoji i video snimak. Na njemu se vidi kako me policajac vuče za ruku, a onda me udario palicom po vratu. Teškim čizmama udarali su nas po nogama. Bile smo modre. O tome postoji i medicinska dokumentacija u Kladnju”, dodaje Kulenović.

Osim suda u Srebrenici, predmeti iz ovog incidenta nalaze se i na nekoliko drugih sudova u RS, gdje se čeka na izricanje preduse, piše NAP. 


(Vijesti.ba/NAP)

Povezani postovi
Related

Održana sjednica UO BNF-a

U utorak 06. 12. 2022. godine održana je redovna...

Vlada FBiH donijela odluku o isplati 100 KM jednokratne pomoći nezaposlenim osobama

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu je,...

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH zatražio informacije u slučaju flaširanih voda

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH je uputio predstavku Zavodu...

Buduća državna vlast već planira sječu kadrova, ovo su direktori kojima je istekao mandat

Nova vlast znači i novu raspodjelu resora odnosno nove...