Evo šta je sve Milorad Dodik obećao nakon polaganja zakletve

Datum:

BANJALUKA – Govorio je i o protekle četiri godine u RS, navodeći da je RS sačuvala svoju institucionalnu stabilnost i ustavne nadležnosti te da je prepoznata kao važan faktor u odlučivanju unutar BiH


Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je sinoć da će okupiti predstavnike različitih političkih opcija kako bi se izgradio konsenzus o cilju RS-a i radilo u interesu građana i RS-a.

U prvom obraćanju u parlamentu RS-a, nakon polaganja svečane zakletve i zvanično ponovnog preuzimanja predsjedničke funkcije, Dodik je kazao da “godine koje su pred nama neće biti manje izazovne nego protekle, te da niko nema pravo da lični i partijski interes stavi ispred interesa RS-a”.

Govorio je i o protekle četiri godine u RS, navodeći da je RS sačuvala svoju institucionalnu stabilnost i ustavne nadležnosti te da je prepoznata kao važan faktor u odlučivanju unutar BiH.

To je, dodao je, imperativ u njegovom radu i u narednom periodu, a očekuje i od parlamenataraca da rade na očuvanju RS-a.

Što se tiče BiH, kazao je da je ona državna zajednica, te da BiH onako kako je definirana u Dejtonu nije smetnja RS, ali neće prihvatiti unitarizaciju BiH, već dosljednju primjenu Dejtonskog sporazuma.

– Naš put jeste put ka Evropskoj uniji, i to je naš cilj, iako znamo da je ta destinacija daleko, a ohrabruje nova inciijativa EU prema BiH – rekao je Dodik i naveo da evropski put BiH ne može biti razlog za umanjenje nadležnosti RS-a, koja je ranije dala i odgovore za dva važna evropska pitanja, odluku “Sejdić-Finci” i sistem koordinacije.

Dodao je i da je saradnja RS-a s Ruskom Federacijom veoma važna, te da je ona otvorena i transpartena, bez uslovljavanja, a RS želi saradnju i s svim drugim zemljama, pomenuvši i Srbiju, kao i SAD, te podršku borbi protiv terorizma.

Ponovio je da će o eventualnom ulasku BiH u NATO savez svoj stav dati narod u RS na referendumu, kao i da se problem i državne i vojne imovine mora riješiti “u paketu”, jer je to, između ostalog, uslov za zatvaranje OHR-a, čije postojanje i djelovanje u BiH je ponovo kritikovao.

Kazao je i da će u narednom periodu insistirati na reformi pravosudnog sistema, jer “onako kako su je proveli stranci je doživjela neuspjeh”, a naglasio da je borba protiv kriminala i korupcije sa ovakvim pravosudnim sistemom samo politička fraza, omiljena i stranim i domaćim političarima.

Dodik je ponovio da strukturalni dijalog ne daje odgovore na potrebne reforme pravosuđa i da BiH ne može zadržati nadležnosti iz pravosuđa koje joj nisu dodijeljene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Naveo je i da nikakav apelacioni ili vrhovni sud BiH ne dolazi u obzir.

-Može biti samo drugostepeni nivo Suda BiH, isključivo nadležan za odluke prvostepenog organa, dodao je Dodik i naveo da Visoko sudsko i tužilačko Vijeće BiH mora da se rekonstruiše, tako da se njegova uloga promijeni, na način da on i dalje bude nadležan za provođenje procedura, ali ne i imenovanja.

On je ukazao i na potrebu da se posebna pažnja posveti još jednom ozbiljnom problemu – problemu terorizma.

Posebno se osvrnuo na ekonomiju i da će ona i razvoj RS-a biti obaveza Vlade RS-a, kao i da je potrebno usvojiti novi zakon o radu, koji neće umanjiti prava radnika.

U nastavku zasjedanja poslanici poslanici bi trebalo da raspravljaju o izboru predsjednika Narodne skupštine, kao i donošenju odluke o broju potpredsjednika parlamenta i njihovom izboru.

Zasad je samo DNS predložio Nedeljka Čubrilovića za predsjednika Narodne skupštine RS-a devetog saziva.

Na ovoj prvoj sjednici parlamenta novog saziva će biti pokrenute i incijative za izbor delegata iz RS-a za Dom naroda Parlamenta BiH i delegata u Vijeće naroda RS-a.

(BH-index)

Povezani postovi
Related

Esmir Bašić ispred NES-a kandidat za ministra u Vladi ZDK

Nakon završenih Općih izbora 2022. godine u procesu uspostave...

Ovo su ovjerene liste CIK-a iz Zeničko-dobojskog kantona za Dom naroda PFBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina ovjerila je 11...

Politička matematika u BiH: Čiji delegati za Dom naroda će na kraju ‘izvisiti’?

Iako se činilo da je sve napokon jasno kada...

Žestoka politička utakmica: Ko će s kim, SDA, SDP i DF u vlast, mogu li HDZ i SNSD biti izbačeni

Iako se nakon oktobarskih izbora nekoliko predsjednika stranaka koje...