Evo šta je sve Milorad Dodik obećao nakon polaganja zakletve

/

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da će okupiti predstavnike različitih političkih opcija kako bi se izgradio konsenzus o cilju RS-a i radilo u interesu građana i RS-a.

U prvom obraćanju u parlamentu RS-a, nakon polaganja svečane zakletve i zvanično ponovnog preuzimanja predsjedničke funkcije, Dodik je kazao da “godine koje su pred nama neće biti manje izazovne nego protekle, te da niko nema pravo da lični i partijski interes stavi ispred interesa RS-a”.

Govorio je i o protekle četiri godine u RS, navodeći da je RS sačuvala svoju institucionalnu stabilnost i ustavne nadležnosti te da je prepoznata kao važan faktor u odlučivanju unutar BiH.

To je, dodao je, imperativ u njegovom radu i u narednom periodu, a očekuje i od parlamenataraca da rade na očuvanju RS-a.

Što se tiče BiH, kazao je da je ona državna zajednica, te da BiH onako kako je definirana u Dejtonu nije smetnja RS, ali neće prihvatiti unitarizaciju BiH, već dosljednju primjenu Dejtonskog sporazuma.

– Naš put jeste put ka Evropskoj uniji, i to je naš cilj, iako znamo da je ta destinacija daleko, a ohrabruje nova inciijativa EU prema BiH – rekao je Dodik i naveo da evropski put BiH ne može biti razlog za umanjenje nadležnosti RS-a, koja je ranije dala i odgovore za dva važna evropska pitanja, odluku “Sejdić-Finci” i sistem koordinacije.

Dodao je i da je saradnja RS-a s Ruskom Federacijom veoma važna, te da je ona otvorena i transpartena, bez uslovljavanja, a RS želi saradnju i s svim drugim zemljama, pomenuvši i Srbiju, kao i SAD, te podršku borbi protiv terorizma.

Ponovio je da će o eventualnom ulasku BiH u NATO savez svoj stav dati narod u RS na referendumu, kao i da se problem i državne i vojne imovine mora riješiti “u paketu”, jer je to, između ostalog, uslov za zatvaranje OHR-a, čije postojanje i djelovanje u BiH je ponovo kritikovao.

Kazao je i da će u narednom periodu insistirati na reformi pravosudnog sistema, jer “onako kako su je proveli stranci je doživjela neuspjeh”, a naglasio da je borba protiv kriminala i korupcije sa ovakvim pravosudnim sistemom samo politička fraza, omiljena i stranim i domaćim političarima.

Dodik je ponovio da strukturalni dijalog ne daje odgovore na potrebne reforme pravosuđa i da BiH ne može zadržati nadležnosti iz pravosuđa koje joj nisu dodijeljene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Naveo je i da nikakav apelacioni ili vrhovni sud BiH ne dolazi u obzir.

-Može biti samo drugostepeni nivo Suda BiH, isključivo nadležan za odluke prvostepenog organa, dodao je Dodik i naveo da Visoko sudsko i tužilačko Vijeće BiH mora da se rekonstruiše, tako da se njegova uloga promijeni, na način da on i dalje bude nadležan za provođenje procedura, ali ne i imenovanja.

On je ukazao i na potrebu da se posebna pažnja posveti još jednom ozbiljnom problemu – problemu terorizma.

Posebno se osvrnuo na ekonomiju i da će ona i razvoj RS-a biti obaveza Vlade RS-a, kao i da je potrebno usvojiti novi zakon o radu, koji neće umanjiti prava radnika.

U nastavku zasjedanja poslanici poslanici bi trebalo da raspravljaju o izboru predsjednika Narodne skupštine, kao i donošenju odluke o broju potpredsjednika parlamenta i njihovom izboru.

Zasad je samo DNS predložio Nedeljka Čubrilovića za predsjednika Narodne skupštine RS-a devetog saziva.

Na ovoj prvoj sjednici parlamenta novog saziva će biti pokrenute i incijative za izbor delegata iz RS-a za Dom naroda Parlamenta BiH i delegata u Vijeće naroda RS-a, piše Banja Luka In.

Povezani postovi

Dodik: Bećirović manifestuje podaničku svijest, ovakvu BiH uskoro ni Bošnjaci neće željeti

Nakon što je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozvao...

Arnel Isak predložen za novog potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Pokret demokratske akcije (PDA) predložio je Arnela Isaka za...

Godinu dana rada i djelovanja Naše stranke u Tešnju

Danas 21. maja 2023. godine se navršava  godina dana...

Kome sve političke partije u BiH duguju nakon Općih izbora, predvodi SDA sa 1,4 miliona KM duga

Nakon svake izborne kampanje u BiH političke stranke često...