Žrtve ne odustaju od tužbi protiv RS!

/

Tvrdnje da je došao kraj tužbama iz FBiH protiv RSkojima se traži naplata nematerijalne ratne štete su neosnovane. Jer, kako za „Dnevni avaz” kaže Esad Hrvačić, advokat koji zastupa 3.000 sarajevskih civilnih žrtava, ne postoji sud u BiH koji može osloboditi od odgovornosti RS!

Slovo zakona

Mediji u RS, naime, donoseći izjavu Slobodana Radulja, pravobranioca RS, objavili su da je Ustavni sud BiH po apelaciji Pravobranilaštva RS odlučio u korist manjeg entiteta.
Navodno, nakon ove odluke, i pojedini općinski sudovi u FBiH počeli su odbijati tužbe protiv RS s obrazloženjima da je, između ostalog, došlo do apsolutne zastare.

O kakvoj se odluci Ustavnog suda BiH radi i na šta se konkretno ona odnosi, jučer, zbog neradnog dana, u ovoj instituciji nismo uspjeli saznati.

– Ja nisam počeo dobivati negativne presude i odluke – rekao nam je Hrvačić.

Dodao je da je neformalno čuo da je Ustavni sud prije petnaestak dana zauzeo određeni stav o pitanju zastare i odgovornosti RS, ali zvanično nema obavještenja.

– Ako takav stav zaista bude zauzet, to će imati nesagledive posljedice po žrtve koje zastupam. Na kraju krajeva, stav ne obavezuje, a Zakon o obligacionopravnim odnosima nije izmijenjen – potcrtao je Hrvačić.

Osim civilnih žrtava rata iz Sarajeva, RS su masovno tužili i logoraši. Prema podacima Saveza logoraša, za naplatu nematerijalne štete ukupno je podneseno oko 30.000 tužbi, a ukupna težina odštetnog zahtjeva prema RS je oko milijardu i 600 miliona KM.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, rekao je za „Avaz” da sudovi u RS odbacuju tužbe pozivajući se na zastaru. Na drugostepenom postupku tužbe padaju, a na apelaciji se nalaze i po nekoliko godina kako bi logoraši odustali. Uporedo s tim donose se presude gdje logoraši trebaju platiti troškove suda i pravobranioca koji se kreću i do 5.000 KM. Sve je to, kako kaže Mešković, vrsta pritiska da logoraši odustanu.

1,6 milijardi KM od Republike Srpske traže logoraši

(Blic-portal.com)

Povezani postovi

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...

Skoro deceniju u statističkom sistemu prazne rubrike: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno...

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, zabilježen rast uvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine...