Počela velika zajednička akcija BiH, Austrije i Njemačke protiv trgovine ljudima

/

Tačno u 18 sati počela je akcija koja se istovremeno provodi na području Njemačke, Austrije i BiH, a po nalogu tužitelja Tužilaštva BiH, u borbi protiv međunarodne trgovine ljudima radi prostitucije.

Iz Tužilaštva BiH večeras je saopćeno da na terenu u BiH djeluje više desetina pripadnika SIPA-e.

Radi se o velikoj međunarodnoj akciji koja se provodi u više zemalja, a Tužilaštvo BiH ostvarilo je značajnu saradnju sa partnerskim pravosudnim i policijskim agencijama Austrije i Njemačke, čiji su predstavnici u okviru radnih sastanaka, u proteklom periodu boravili u BiH.

Akcija je usmjerena na otkrivanje međunarodnog lanca organiziranog kriminala, povezanog sa trgovinom ljudima radi prostitucije i drugim kaznenim djelima, a među žrtvama nalazi se veći broj osoba sa područja balkanskih zemalja, među kojima, prema operativnim podacima ima i maloljetnih osoba.

Ova akcija je rezultat duge i temeljite istrage pravosudnih i policijskih agencija Republike Njemačke, čiji tužitelji i istražitelji su mjesecima radili zajedno sa kolegama iz EU, na otkrivanju ovog lanca organiziranog kriminala. 

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama u BiH, regionu i zemljama EU, ulaže izuzetne napore na otkrivanju i procesuiranju počinitelja kaznenih djela trgovine ljudima, jer se radi o izuzetno opasnim kaznenim djelima, koja ostavljaju traga na živote velikog broja žrtava. 

Ova i slične akcije koje će se realizirati u budućnosti, zasigurno će pomoći u poboljšanju međunarodne pozicije naše zemlje, kada je u pitanju borba protiv ove vrste kriminala i pružanje pomoći žrtvama, kao jednog od ključnih koraka vladavine prava i zaštite ljudskih prava žrtava koje dolaze iz socijalno ugroženih kategorija, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.





(klix.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...