Vijeće građana BiH najavljuje nove masovne proteste

/

Vijeće građana BiH obavještava javnost da su izbori u oktobru 2014. godine bili nelegalni i nelegitimni sa brojnim dokazanim neregularnostima i zbog toga predlaže da se ovi izbori ponište.


Na ovim izborima partijski pluralizam u BiH pokazao je svu bijedu njegovog postojanja.Na ovim izborima pobijedila je najcrnja strana u društvu koja je uništila osnovne moralne vrijednosti.

Partije su prvobitno donijele izborni zakon za svoje potrebe, izabrali su članove Izborne komisije iz svojih redova, kao i članove izbornih štabova i izbornih odbora .

Partije su donijele Izborni zakon bez ikakvih kriterija za kandidovanje, pa su i ovaj put kandidovani i nažalost izabrani kriminalci, ratni zločinci, lica koja su do sada obavljala javne funkcije i imali su negativne rezultate u svom radu.

Izborna komisija BiH, kao glavni eksponent partija u izbornom procesu, iskazala je veliku odanost i poslušnost pa nije nikoga kaznila a imala je, po Zakonu pravo, iako su se sve partije koristile nedozvoljenim sredstvima, što su javno iznosile u međusobnom optuživanju.Veliki broj partija i njihovih lidera ocijenjujući ove izbore, tvrdili su da su ovo bili najprljaviji izbori od rata.

Izborna komisija nije na ove izjave uopšte reagovala. Nije reagovala ni na pojavu kad su partije i njihovi lideri u izbornoj proceduri koristili državne automobile, kamione i avione i druga državna materijalna i finansijska sredstva i državne službenike. Lako se može pretpostaviti u kakvoj su prednosti bili ovi kandidati u odnosu na nezavisne kandidate. Narodu je veoma poznato da su se partije služile raznim koruptivnim sredstvima u izbornoj kampanji, ali izgleda jedino Izborna komisija nije bila o ovoj pojavi „ informisana“.

I pored ogromnog broja nepravilnosti i ogromnog broja nevažećih listića, Izborna komisija BiH proglašava izbore regularnim. SamoIzborna komisija zna kako je došla do podatka da je 54% građana izašlo na glasanje. Dok svi drugi podaci, koje je verifikovala Izborna komisija , govore drugačije.

Na osnovu ove lakrdije neki od predsjednika nemaju ni 20% glasova od biračkog tijela, ali ih je Izborna komisija proglasila pobjednicima.???Svi izabrani su dobili mandate sa oko 1/5 glasova ukupnog biračkog tijela. Gdje su ovdje demokratski principi?

Frapantno! Izborna komisija je jednom kandidatu verifikovala mandat poslanika sa osvojenih oko 260 glasova. Dakle ovaj kandidat je svojeglasače mogao dovesti na biračko mjesto u dva autobusa.

Najveća žalost je podatak da je na ovim izborima izabran najveći broj lica koja su od rata obavljali javne funkcije i to one najviše i koja su svojim kriminalnim radnjama doveli državu i njene građane do prosjačkog štapa. Zbog njih je u BiH ugrožen biološki opstanak oko 3 miliona građana.

Suočeni sa tragičnom činjenicom, da, narod i pored više hiljada štrajkova i mitinga i svih drugih demokratskih sredstava i aktivnosti nije uspio da promijeni nepodnošljivo stanje kršenja ljudskih prava u pravnom ekonomskom, socijalnom i biološkom smislu, jedino mu preostaje da još jednom na najvećem protestu u istoriji BiH na miran i demokratski način uspostavi narodnu vlast.

Protesti bi se prvobitno organizovali istovremeno u svim najvećim gradovima u BiH, a zatim na čitavom području države. Ovo bi trebao da bude nastavak februarskih protesta u Sarajevu.

Ovi protesti će u svakom smislu biti specifični i drugačiji od dosadašnjih protesta. Protesti će u svakom pogledu biti mirni, imaće dobru organizaciju, sa preciznim programom i mjestom održavanja u gradovima.

Takozvani nosioci vlasti biće zamoljeni da narodu objasne svoju ulogu bilo pred organom u kom obavlja podarenu funkciju ili pred svojom kućom.

U periodu poslije rata mediji su se ponašali kao partijske „advokatske komore“, marketinške službe, narodni dželati i grobari demokratije i grobari BiH. Polazeći od činjenice da su mediji konačno shvatili da je „dogorjelo do nokata“ molimo ih, a prije svih (narodne) javne, da već jednom počnu da rade profesionalno i da iznose narodne prijedloge i mišljenja i rade za narod i prestanu da budu partijski.

Vijeće građana Bosne i Hercegovine crpeći svoj legalitet iz oko 50.000 dobrovoljno datih potpisa podrške da se uspostavi narodna vlast, ima čast i obavezu da predstavlja volju građana u Bosni i Hercegovini.

Vijeće građana BiH odlučno kreće u organizaciju protesta u čitavoj BiH, saopćeno je iz Vijeća.

(blic-portal.com)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...