Akcija u BiH i Srbiji: Uhapšeno 15 osoba zbog ratnih zločina, među njima i brat haškog osuđenika

/

Osobe koje su lišene slobode osumnjičene su za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu, kada je iz voza na relaciji Beograd – Bar oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afroazijskog porijekla


U ranim jutranjim satima, po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, istodobno na području dviju država provedena je policijska akcija u kojoj je lišeno slobode više osumnjičenih osoba, od čega deset u Bosni i Hercegovini i pet u Republici Srbiji, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U BiH su slobode lišene osobe inicijala L.D. (1951), B.I. (1972),O.P. (1971), O.K. (1963), P.I.(1960), R.R. (1969), M.N. (1962),V.R. (1950), D.L. (1960) i N.P.(1963) zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 173. KZ BiH „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, na području Višegrada tokom 1993. godine.

 

Osobe koje su lišene slobode osumnjičene su za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu, kada je iz voza na relaciji Beograd – Bar oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afroazijskog porijekla.

 

Osumnjičeni će tokom dana biti proslijeđeni postupajućim tužiteljima koji će ispitati osumnjičene te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

 

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u ovom predmetu su formirali zajednički istražni tim koji je oko godinu dana, intenzivno na području BiH i Srbije, u suradnji s policijskim agencijama dviju država, prikupljao dokaze o počiniteljima ovog stravičnog zločina koji je bio nerasvjetljen 19 godina.

 

Detaljnom i temeljitom istragom prikupljeni su dokazi o počiniteljima zločina a tužitelji iz Sarajeva i Beograda, koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja u ranim jutarnjim satima.

 

Među osumnjičenima ima visokorangiranih vojnih dužnosnika Vojske Republike Srpske iz tog perioda, kao i izravnih izvršitelja koji su sudjelovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u rijeku Drinu.

 

Ova istraga primjer je dobre i efikasne suradnje između tužiteljstava dviju zemalja a na temelju Protokola o suradnji jer se radi o ratnom zločinu, gdje su počinjenje ratnog zločina, žrtve i svjedoci, na području dviju država.

 

Glavni državni tužitelji Goran Salihović i Vladimir Vukčević istakli su da su izuzetno zadovoljni radom zajedničkog tima koji je uspio rasvijetliti zločin te na taj način donijeti nadu i pravdu obiteljima žrtava koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima najbližih i pozivaju na otkrivanje i kažnjavanje počinitelja.

 

Tužilaštva BiH i Srbije nastavljaju suradnju na otkrivanju i procesuiranju predmeta ratnih zločina, a o ostvarenom rezultatu bit će informirani MKSJ, MMKS kao i Vijeće sigurnosti UN-a.

Među uhapšenim i brat haškog osuđenika

 

Na području Srbije uhapšeno je pet osoba osumnjičenih da su 1993. iz vlaka na relaciji Beograd – Bar izveli 20 ljudi i potom ih ubili.

 

Iz Tužiteljstva Srbije potvrđeno je Tanjugu kako je u Srbiji uhapšeno pet osoba, a u Bosni i Hercegovini deset.

 

Kako se navodi u saopćenju, po nalogu Tužiteljstva za ratne zločine, a u suradnji s Tužiteljstvom BiH, pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina uhitili su G. L. (58), J. L. (61),Lj. V. (52), D. V. (54) i D. Đ. (39).

 

Među uhapšenima su i komandant interventne višegradske brigade Boban Inđić, brat haškog osuđenika Milana Lukića, Gojko Lukić, i komandant višegradske brigade Luka Dragićević.

 

Za otmicu i ubistvo 19 putnika u Štrpcima za sada je odgovarao jedino Nebojša Ranisavljević iz Despotovca.On je 9. septembra 2002. godine presudom Višeg suda u Bijelom Polju, osuđen na 20 godina zatvora.

(Fena/md/depo portal)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika Srebrenice SDP-a, NiP-a i Naprijed

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika...

Demant Stranke za BiH ZDK

U našu redakciju je pristigao demant na tekst koji...

Omer Škaljo preuzeo Stranku za BiH u ZDK

Penzioner Omer Škaljo, aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog kantona (ZZO)...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...